Respect pentru profesorii nostri, respect pentru profesia aleasa!

0 stele

503 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 15 oct 2014

Respect pentru profesorii nostri, respect pentru profesia aleasa!

Sub acest motto, Editura Universul Juridic deruleaza in luna octombrie o campanie prin care incercam sa facem cunoscuta amploarea fenomenului de fotocopiere a cartilor juridice, dar si a fenomenului, mai recent, prin care continutul cartilor juridice este postat ilegal pe diverse site-uri sau pe retelele de socializare, aducand grave prejudicii atat autorilor, cat si intregii piete editoriale.

De mai multi ani, acest fenomen a cunoscut o explozie in Romania, fiind prezent mai ales in ceea ce priveste cartile universitare, unde apreciez ca mai mult de 50% dintre copiile care sunt utilizate nu sunt copii legale. Practic, dupa anul 2000, in Romania centrele de fotocopiere au dezvoltat un sistem prin care pun la dispozitia utilizatorilor opere deja imprimate intr-un numar destul de mare de exemplare, comercializand practic din stoc aceste exemplare. De asemenea, in ultimii ani a luat amploare si fenomenul prin care se scaneaza continutul acestor carti si se stocheaza in memoria aparatului sau pe un stick si, la o simpla apasare pe buton, aceste opere sunt imprimate, ori sunt postate in mediul on-line (inclusiv in cadrul retelelor de socializare) pentru a fi descarcate ilegal.

Desigur ca Legea nr. 8/1996 prevede protectia acestor drepturi. Se pare insa ca definirea copiei private in lege este oarecum lacunara, astfel incat nu se pot proteja aceste drepturi asa cum ar trebui. in marile biblioteci universitare din strainatate, copia privata se poate face in conditii strict reglementate, niciodata in intregime cu privire la o carte decat in anumite conditii. De centre de fotocopiere de unde sa iti poti achizitiona tot ce ai nevoie pentru activitatea didactica nici nu poate fi vorba... Este, probabil, ceea ce va defini legiuitorul si in ceea ce priveste copia privata in Romania, speram, cat mai repede.

Avand in vedere amploarea acestui fenomen, ne-am gandit sa popularizam sub acest motto campania noastra, Universul Juridic dorind, in primul rand, sa faca cunoscuta dimensiunea fenomenului, venind totodata in intampinarea utilizatorilor nostri principali, si anume studentii, cu preturi promotionale pentru cursurile universitare originale comandate de pe ujmag.ro si cu carti gratuite (necesare invatamantului universitar) pentru fiecare curs achizitionat.

Ne bucuram in derularea acestei campanii de sustinerea partenerilor nostri din cadrul Hexagonului Facultatilor de Drept, dar si de sprijinul unor puternice case de avocatura, prilej cu care tin sa multumesc doamnelor si domnilor decani care conduc aceste facultati, precum si caselor de avocatura mentionate, pentru ajutorul pe care ni-l dau in implementarea campaniei.
Data fiind amploarea fenomenului, speram sa se inteleaga, o data in plus, necesitatea limitarii efectelor acestuia.

Editura Universul Juridic, dupa aceasta perioada de 30 de zile in care incercam sa facilitam accesul la operele originale si chiar sa premiem, prin acordarea de carti gratuite, achizitionarea acestora, urmeaza sa demareze procedurile legale pentru protectia drepturilor de autor in ceea ce priveste operele publicate la editura noastra.

Va dorim un an universitar bun si speram, totodata, ca impreuna cu dumneavoastra, utilizatorii operelor scrise in domeniul juridic, sa reusim sa gasim cele mai bune modalitati de a limita acest fenomen.

Nicolae Cirstea
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: PROFESORI  CARTI  Editura Universul Juridic  descarcare carti 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!