ROMANII VOR ACCESA MULT MAI USOR CREDITE EUROPENE

0 stele

510 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 16 sep 2008

ROMANII VOR ACCESA MULT MAI USOR CREDITE EUROPENE
La Comisia Europeana a luat fiinta Grupul de Experti in Istoricul Creditului. Organismul va functiona ca un birou de credit pentru toate bancile din tarile membre ale Uniunii Europene si va facilita contractarea de credite transfrontaliere.
Romanii ar putea avea acces mai usor la credite de la bancile straine, pentru ca acestea vor verifica mult mai usor trecutul de plata al clientilor romani, informeaza conso.ro.
"Accesul institutiilor financiare la informatiile privind istoricul de creditare al clientilor este crucial pentru dezvoltarea unor piete competitive", a declarat comisarul european pentru Piata interna si servicii, Charlie McCreevy.
Infiintarea grupului de experti face parte dintr-un proiect mai amplu al Uniunii Europene care vizeaza simplificarea accesului populatiei din statele membre la servicii bancare.
Ideea s-a concretizat si intr-o directiva europeana care va trebui aplicata de toate bancile din UE pana cel tarziu la finele anului 2010. Actul normativ, care reglementeaza mai multe aspecte ale creditarii populatiei in tarile Uniunii Europene, se refera la creditele de consum cu valori cuprinse intre 700 si 10.000 de euro, exceptand imprumuturile cu garantii reale.
Bancile vor fi obligate sa prezinte clientului formula de calcul al comisionului de rambursare anticipata. Valoarea in bani a acestui comision nu va putea fi mai mare decat suma ramasa de plata ca dobanda.
"Aceasta directiva vrea sa faciliteze posibilitatea ca un client sa poata face un calcul comparativ pentru produsele tuturor bancilor din Uniunea Europeana. Se pune chiar problema ca bancile sa foloseasca toate un format standard pentru anumite produse", a explicat profesorul Daniel Daianu, parlamentar european.
O alta prevedere a directivei vizeaza informatiile pe care bancile le furnizeaza consumatorului in faza precontractuala. Din 2010, Dobanda Anuala Efectiva va trebui sa exprime un cost mediu al pietei, si nu cea mai buna varianta de credit, asa cum este acum.
Sursa: Ziare.com

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: Credite  Europene  USOR  ACCESA  dacia romanii 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!