Sala de lectura UMF, Targu Mures

Sala de lectura UMF, Targu Mures 4 2
4 stele

4390 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Sala de lectura UMF, Targu Mures

Sala de reviste, Sala de documentare Medline
Deschis zilnic : 8 - 15
Sambata: inchis
Duminica: inchis


Utilizatorii bibliotecii - Accesul la biblioteca

Utilizatorii bibliotecii U.M.F. se impart in trei categorii: studenti, cadre didactice
U.M.F. si utilizatori externi (medici rezidenti si medici din reteaua sanitara).
Utilizarea bibliotecii se face pe baza unei legitimatii, eliberate de biblioteca.

Prezentarea legitimatiei la fiecare utilizare a oricarui serviciu din biblioteca este obligatorie.
Eliberarea permisului de biblioteca pentru studenti se face pe baza unei fise de inscriere la biblioteca, a unei fotografii, tip buletin si contra unei taxe de 5 lei.


De asemenea, vizarea anuala a permisului se face contra unei taxe de 5 lei. Pentru personalul angajat al UMF se percepe taxa de 5 lei pentru eliberarea permisului de biblioteca. Acest permis este valabil pe toata perioada in care posesorul pastreaza calitatea de angajat al UMF. Cadrele didactice pensionare beneficiaza de serviciile bibliotecii gratuit.


Pentru utilizatorii externi, altii decat stagiari si rezidenti, eliberarea legitimatiei se face pe baza unei taxe anuale de 20 lei, care permite utilizarea tuturor serviciilor bibliotecii timp de un an de la eliberare. Acest permis se vizeaza anual, contra taxei de 5 lei.


Pentru aceasta categorie de utilizatori, imprumutul publicatiilor se face numai pentru sala de lectura.
Pentru rezidenti, eliberarea permiselor se face contra unei taxe de 10 lei, iar vizarea anuala a acestora se realizeaza contra unei sume de 5 lei.


Pierderea sau deteriorarea legitimatiei de catre utilizator trebuie anuntata imediat la biblioteca. in aceasta situatie, biblioteca va anula legitimatia pierduta si va elibera alta noua in schimbul unei taxe de 5 lei.

Serviciile bibliotecii
Pentru urmatoarele servicii ale bibliotecii se percep taxele:
a) Xerocopierea: pagina fata - 0,10 lei; pagina fata-verso- 0,15 lei;
b) Imprimarea bibliografiei obtinuta din calculator: 0,5 lei/pagina;
c) Internet: gratuit pentru studenti si cadrele didactice, iar pentru utilizatorii externi - 1 leu / ora.
d) Copierea articolelor din baza de date MEDLINE pe discheta - 2 lei.

Tarifele pot fi reactualizate, periodic, pe baza tarifelor existente pe piata si cu aprobarea Biroului de Senat. In functie de regimul de imprumut, documentele bibliotecii se impart in doua categorii:
1. Imprumut pe termen scurt: carti romanesti din fondul de consultare la sala, carti straine. In functie de categoria de utilizatori, regimul de imprumut al acestora va fi urmatorul:
a. 30 zile pentru cadre didactice;
b. 7 zile pentru studenti;
c. utilizatorii externi pot consulta publicatiile doar la sala de lectura.
NOTa:
Zilele de imprumut nu includ sambata, duminica si sarbatorile legale.

2. Nu se imprumuta la domiciliu:
a. reviste;
b. materiale de referinta: dictionare, enciclopedii, indexe si baze de date bibliografice;
c. carti straine si romanesti cu regim special;
d. documente in format electronic - dischete, CD-ROM.

Nerespectarea termenelor de imprumut la domiciliu se sanctioneaza cu taxe de intarziere dupa cum urmeaza:
- pentru 1 zi intarziere de la data restituirii publicatiei se percepe o taxa de 0,50 lei;
Nereturnarea la sfarsitul zilei a unei publicatii imprumutate spre consultare la sala se sanctioneaza cu o taxa de 2,5 lei. in cazul returnarii cu intarziere de peste o zi, se percepe o taxa de intarziere de 0,50 lei, pentru fiecare zi in plus.


Neplata taxelor de intarziere atrage dupa sine retragerea dreptului de utilizare a bibliotecii pe timp de 3, 6, 12 luni sau chiar mai mult, in functie de gravitatea situatiei.
Unicatele se imprumuta la domiciliu, doar cu aprobarea conducerii bibliotecii. La cerere, biblioteca poate efectua si imprumut interbibliotecar, solicitand sau trimitand publicatii. imprumutul interbibliotecar se realizeaza, conform normelor legislative in vigoare.


Deteriorarea, distrugerea sau pierderea documentelor de biblioteca de catre utilizatori se sanctioneaza prin recuperarea fizica a unor documente identice sau prin achitarea unei amenzi, calculate pe baza normelor legislative in vigoare (Legea bibliotecilor si Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 4626/21.07.2005, privind aprobarea Metodologiei derecuperare a documentelor pierdute, distruse ori deteriorate si de taxare a serviciilor si a nerespectarii termenelor de restituire a publicatiilor imprumutate).


Programul de lucru al bibliotecii se desfasoara in doua schimburi dupa orarul aprobat de Biroul Senatului: 8-20 (luni-vineri, in cursul anului universitar); 8-14 (sambata, in perioada examenelor); 8-15, 30 (in perioada vacantelor). In cazul in care se lucreaza si in zilele nelucratoare, recuperarea acestora se va face prin acordarea de zile libere sau prin plata, in conformitate cu normele legale.
Biblioteca intocmeste si tine la zi statistica privind evidenta cititorilor, frecventa acestora si a publicatiilor consultate.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: Biblioteca  phoenix sala palatului  umf targu mures 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!