SCHITUL BRADU

SCHITUL BRADU 3 6
3 stele

4698 vizualizari  |  2 comentarii

SCHITUL BRADU

Hramul: Sfantul Ioan Botezatorul
Adresa: sat Gurguiata, langa Olanesti, judetul Valcea
Stareta: Arsenia Maxim
Situat in satul Gurguiata de langa Baile Olanesti, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi care se numea Schitul de sub Rapa Bradului, despre care aflam ca exista in 1766 si care are hramul „Sfantul Ioan Botezatorul”.
Actuala biserica a schitului, este o constructie de zid, ridicata in anul 1784 de parintele Sava ieromonah
, originar din satul Scrada judetul Gorj, fost egumen al manastirii Iezerul, ajutat fiind de preotul Grigore. Biserica este in forma de corabie, cu interiorul impartit in trei si un pridvor deschis sustinut de sase stalpi, fara turla, semanand mult cu cea de la Iezer. Clopotnita este mai mare decat biserica si are doua etaje unde se gasesc doua chilii, spatiile de locuit marindu-se an de an.
In secolul al XIX-lea documentele ne arata ca schitul se afla intr-o stare de deplorabila, aproape ruina. In 1861, chiliile erau fara acoperis iar clopotnita era netencuita. Iarna 1863-1864 contribuie la degradarea acestui schit: datorita zapezii acoperisul s-a prabusit iar ornamentele in relief - ciubucurile - au cazut din cauza inghetului.
In 1854-1855 schitul este alaturat schitului Saracinesti si trecut ca apartinand Episcopiei de Ramnic, iar in anul 1904 aici nu mai era nici un calugar.
In anul 1994, la Bradu s-a stabilit un calugar, iar dupa 1999 au fost aduse aici 10 maici, avand ca duhovnic pe staretul schitului Patrunsa, ieromonahul Varsanufie Gherghel.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: BRADU 
Comentarii

Raspunde-i

Este un Schit minunat si ub duhovnic pe merit. Este cunoscut in toata lumea ortodoxa,cautat de foarte multa lume.Cine primeste binecuvatare de la el pleaca cu o mare bucurie si fericire duhovniceasca.Am fost la Bradul ,este un loc binecuvantat de Dumnezeu,minunat cu maici primitoare.Doamne ajuta!Fie ca toti sa fim binecuvantati de Dumnezeu cu lumina sa

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

MANASTIREA HUREZI MANASTIREA HUREZI