SPERMA ARTIFICIALA DIN CELULE STEM

0 stele

2967 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

SPERMA ARTIFICIALA DIN CELULE STEM
Oamenii de stiinta au facut un pas important in directia crearii spermei artificiale care va permite barbatilor infertili sa isi creasca propriul lor copil genetic.
Sperma primitiva umana creata din tesut de maduva osoasa donata de indivizi de sex masculin ofera o noua dovada ca poate fi posibila crearea de celule reproducatoare functionale pentru barbatii care nu pot avea unul in mod normal.
Desi celulele nu formeaza o sperma matura si nu pt sa fertilizeze un ovul, testele genetice au aratat ca sunt la fel de normale precum echivalentele lor naturale.

Karim Nayernia de la Universitatea Newcastle upon Tyne din Nordul Angliei care a condus cercetarea a folosot deja un sperma artificiala de soarece creata din celule stem sa fertilizeze ovule si sa produca pui.
Acum crede ca va fi posibila producerea de sperma deplin functionala din celule stem in maxim 5 ani si spera ca poate transplanta aceste celule in barbati sterili datorita tratamentului cancerului si le va reda fertilitatea.
Aceasta tinta poate fi interzisa  propunerile de interzicere a folosirii gametilor artificiali. Guvernul britanic doreste sa scoata din legalitate tratamentul de ferilitate cu gameti artificiali si nu este clar daca acesta va bloca planurile prof. Nayernia pentru incercari in cadrul clinicii.
Pe termen lung, daca tehnologia de clonare progreseaza, va fi posibila chiar folosirea celulelor stem embrionale pentru a face sperma folosind material genetic feminin, si ovule folosind gene masculine.
Majoritatea oamenilor de stiinta insa considera ca este putin probabil deoarece embrionii necesita in general material genetic de la ambele sexe pentru a se putea dezvolta normal.
Alti experti au considerat acesta initiativa binevenita tragand un semn de alarma asupra tragerii concluziilor. Harry Moore de la Universitatea Sheffield din Anglia spune ca este indoielnic daca celulele stem adulte sunt destul de versatile incat sa faca sperma functionala. " Aproape toate investigatiile serioase in aceasta directie nu au dat rezultate pozitive" spune Moore.
Articol de Diana Gheorghe - redactia www.studentie.ro
Acest articol poate fi preluat doar cu acordul www.studentie.ro

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: Artificiala  CELULE  celule stem 
Adauga comentariul tau
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook