START PENTRU IEFTINIREA CREDITELOR

0 stele

1133 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

START PENTRU IEFTINIREA CREDITELOR

Banca Nationala a dat startul ieftinirii imprumuturilor prin coborarea cu 0,75 puncte procentuale a dobanzii de interventie. Dupa acest pas, chiar daca au fost mentinute plafoanele pentru rezervele minime obligatorii, devine foarte probabila coborarea dobanzilor practicate de bancile comerciale. Bancherii se asteapta la un nou pas descrescator catre finele anului, intrucat inflatia tine cu BNR. Exista si pesimisti care vad in mutarea BNR un pas catre devalorizarea leului, si chiar catre viitoare scumpiri ale bunurilor si serviciilor.
Cea mai recenta sedinta a conducerii bancii centrale a dat un prim semnal de ieftinire a imprumuturilor. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, vineri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, de la 8,75% la 8% pe an, si mentinerea nivelului rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale. Masura are o amplitudine peste asteptarile pietei, analistii vazand o decupare a indicatorului de 0,25-0,50%.
Potrivit Consiliului de Administratie al BNR, situatia din ultimele luni de pe pietele monetara si valutara releva niveluri ale lichiditatilor si ale ratelor dobanzilor care au indus o intarire rapida a monedei nationale, aceasta contribuind semnificativ la temperarea cresterii preturilor agregate.
Consiliul de Administratie al BNR a examinat si a aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.
`Scenariul de baza al actualei proiectii releva o relativa ameliorare a perspectivelor inflatiei pe termen mediu, insa riscurile legate de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate precum si o posibila relaxare a politicii fiscale impun continuarea unei conduite prudente a politicii monetare`, precizeaza BNR. Totusi, analistii se tem de o potentiala depreciere a monedei nationale pe termen scurt si chiar de reaprinderea inflatiei la finele anului curent.
`Nivelurile de dobanda de pe piata monetara se situeaza constant sub rata dobanzii de politica monetara de pana in prezent, ceea ce impune adoptarea de masuri pentru intarirea rolului de semnal al acesteia din urma`.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: CREDITELOR  IEFTINIREA  proiect re-start 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

Credite de studii pentru studenti Credite de studii pentru studenti