Studentii de la Medicina, obligati sa munceasca in tara

0 stele

1268 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  |  2 oct 2015

Studentii de la Medicina, obligati sa munceasca in tara

Bursele de studiu s-ar putea sa ii oblige pe studentii de la Medicina sa lucreze in Romania pe perioada studiilor de licenta si rezidentiat. Asa suna propunerea Ministrului Sanatatii care spera ca prin aceasta initiativa sa opreasca emigrarea viitorilor medici in strainatate.

Rectorul UMF "Carol Davila" din Bucuresti, Ionel Sinescu, este de parere ca plecarea studentilor medicinisti in afara tarii nu este benefica nici pentru statul roman, care ii finanteaza cu burse, nici pentru populatie. De asemenea, el sustine ca daca ar putea sa-i retina pe studenti pe tot parcursul studiilor de 11 ani in Romania, sunt sanse mai mici ca acestia sa mai plece in strainatate sa continue cariera.

Asadar, in primul an de studiu, este posibil ca studentii sa semneze un contract in care se obliga sa ramana in tara in urmatorii 11 ani de studii si profesat. Pe de alta parte, Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca "dorintele sunt unele, posibilitatile sunt altele", in sensul in care aceasta masura trebuie construita in asa fel incat sa nu incalce dreptul la libera circulatie a cetateanului.

Potrivit Ziare.com, la deschiderea anului universitar 2015/2016, rectorul UMF le-a promis studentilor ca institutia va face tot posibilul pentru ca procesul de educatie sa fie complet. "Ne dorim sa practicati medicina in Romania, desi unii dintre dumneavoastra va doriti sa plecati. Ce trebuie sa stiti este ca atunci cand ajungeti in competitie cu colegii de la alte universitati de mare prestigiu din lume ii veti depasi de cele mai multe ori", a adugat acesta.

Andreea Catan
Foto: dentistray.com
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!