Studentii nemultumiti: Tinerii din Romania, trimisi la coada vacii!

Studentii nemultumiti: Tinerii din Romania, trimisi la coada vacii! 5 1
5 stele

768 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

Studentii nemultumiti: Tinerii din Romania, trimisi la coada vacii!

In jur de 200 de reprezentanti ai studentilor din organizatiile studentesti din intreaga tara isi vor manifesta nemultumirea miercuri, la Timisoara, fata de finantarea necorespunzatoare a educatiei!

Pentru a trage un semnal de alarma fata de consecintele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educatie, studentii vor afisa mesaje si se vor plimba, alaturi de o vaca, pe strazile orasului. Ei amintesc, de asemenea, de asumarile facute la nivel international de Romania, de prevederea Legii Educatiei Nationale prin care se stipuleaza acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educatie si de promisiunea facuta de partidele politice in acest sens, prin Pactul National pentru Educatie.

Printre nemultumirile studentilor se numara:

  • Cresterea taxelor de studiu si a taxelor de camin! In 50% dintre universitatile incluse intr-o analiza recenta ANOSR, taxele de studiu au crescut in ultimii doi ani datorita scaderii investitiei statutului.
  • Bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decat prevede legea! Valoarea cheltuielilor minime de cazare si masa, estimata de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior – CNFIS, este de 566 lei. In ciuda acestui fapt, valoarea medie estimata a burselor sociale la nivel national este de 214 lei.
  • Jumatate dintre studentii din Romania abandoneaza facultatea! Cele 2 motive mari care ii determina pe studenti sa renunte la facultate sunt fie alegerea neinformata/gresita a facultatii, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma si finaliza cu succes.
     


Aceste concluzii privind care sunt nevoile studentilor din Romania s-au dezbatut in cadrul workshop-urilor paralele desfasurate alaturi de experti in politici educationale, in primele 3 zile ale Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania (FOSR), care se desfasoara in aceasta perioada la Timisoara. Studentii au discutat aici despre responsabilitatea guvernantilor si a tuturor celorlalti actori pentru cresterea finantarii educatiei.

„In Romania, promisiunile partidelor politice, prevederile legii si asumarile internationale se incalca fara retinere in ceea ce priveste finantarea publica a educatiei. Deja simtim consecintele acestui fapt si vedem problemele grave de calitate din sistem. Vedem, de asemenea, si cum deosebit de multi studenti nu ajung sau renunta la facultate din cauza ca nu au suficienti bani pentru a-si termina studiile. Daca aceste probleme nu se vor rezolva, nu vom putea evolua niciodata ca stat. Este crucial ca educatia sa fie tratata ca prioritate nationala de catre decidenti, sa existe o responsabilitate reala fata de acest domeniu. Unul dintre cei mai buni indicatori ai responsabilitatii cu care acestia trateaza educatia il reprezinta respectarea legii, adica acordarea procentului de 6% din PIB pentru educatie prevazut in Legea Educatiei Nationale.” - Mihai Dragos, presedinte ANOSR

Manifestul studentilor se va desfasura miercuri, 7 august, ora 19:00, in Piata Unirii din Timisoara!

Educatia nu este o cheltuiala, ci o investitie in viitorul societatii!
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ANOSR  proteste studenti  evenimente timisoara 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!