Studentii vor universitati curate si bine finantate!

0 stele

989 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 28 sep 2015

Studentii vor universitati curate si bine finantate!

Pentru anul universitar 2015-2016, studentii din Romania isi doresc sa invete in universitati curate - in care faptele de coruptie sa nu-si gaseasca locul si unde termenii de "plagiat" si "spaga" sa nu fie tolerati - si bine finantate - corespunzator cu nevoile si performantele acestora, capabile sa furnizeze servicii educationale de calitate, in care bursele sunt acordate intr-un numar suficient si acopera cheltuielile lunare de cazare si masa, locurile de cazare sunt suficiente tuturor studentii care solicita acest lucru si asigura conditii decente de trai si studiu, reducerile pentru transport se asigura pentru toti studentii, pe tot parcursul anului universitar, iar laboratoarele, salile de studiu si bibliotecile sunt dotate cu materiale didactice corespunzatoare si de actualitate.
   
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), la inceputul noului an universitar, trage un semnal de alarma asupra celor mai importante probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant superior din Romania in acest moment: coruptia si subfinantarea.
   
Cazurile de coruptie din universitati tot mai des aduse in atentia opiniei publice, fie ca e vorba de cadre didactice care primesc spaga pentru a favoriza obtinerea unor rezultate academice sau ca e vorba de cazuri de lucrari sau articole plagiate de catre cadre didactice sau studenti, ne ingrijoreaza si ne fac sa solicitam sanctiuni mult mai aspre pentru cei care incalca legislatia in vigoare. Daca pentru cazurile de luare si dare de mita autoritatile de resort actioneaza prompt, consideram ca e nevoie de o mai mare preocupare a institutiilor din domeniul educatiei pentru a combate si sanctiona fenomenul plagiatului.

Furtul intelectual nu trebuie tolerat niciun moment, iar cei care comit astfel de fapte trebuie sanctionati deosebit de aspru si exclusi imediat din comunitatile universitare. De asemenea, pentru combaterea actelor de coruptie din universitati este necesara si derularea unor campanii eficiente de prevenire si informare a tuturor actorilor din sistem, precum si de o implicare si o cooperare mai intensa intre institutiile centrale si locale din domeniul educational.
   
De asemenea, si acest inceput de an universitar sta sub semnul finantarii insuficiente a sistemului educational romanesc. In continuare studentii se confrunta cu un deficit de locuri de cazare si cu conditii nepotrivite pentru studiu si trai in multe din caminele studentesti existente, fondul de burse este prea mic, iar cuantumurile burselor nu acopera cheltuielile obligatorii lunare pentru cazare si masa, reducerile la transportul in comun sau feroviar se acorda doar partial sau pentru un numar limitat de calatorii, iar multe laboratoare, sali de studiu sau biblioteci nu sunt dotate corespunzator in conformitate cu necesitatile unui invatamant centrat pe student in anul 2015.

In plus, sistemul universitar de invatamant din Romania se confrunta cu o rata ridicata a abandonului scolar, iar politicile de echitate si acces la studii universitare sunt insuficient implementate si promovate, studentii din medii defavorizate confruntandu-se cu multe piedici in a urma un ciclu de studii universitar. Astfel, ne asteptam ca in aceasta toamna Legea Bugetului de Stat pentru anul 2016 sa aduca cresteri semnificative a finantarii educatiei, prin respectarea articolului 8 din Legea Educatiei Nationale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educatiei si prin cresterea alocarii fondurilor catre capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul ca investitia in educatie este o investitie in viitorul Romaniei!
   
ANOSR ureaza tuturor studentilor din Romania un an universitar excelent, cu rezultate remarcabile, cat mai multe competente noi dobandite si mult succes in indeplinirea tuturor planurilor! De asemenea, le uram tuturor cadrelor didactice mult spor in activitate si ne dorim o relatie intre studenti si acestia bazata pe colaborare!
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ANOSR  studentii  universitati curate  universitati finantate 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!