Studiu: sansele absolventilor pe piata muncii, aproape nule

Studiu: sansele absolventilor pe piata muncii, aproape nule 5 1
5 stele

1274 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  |  1 apr 2013

Studiu: sansele absolventilor pe piata muncii, aproape nule

Sansele absolventilor de angajare dupa terminarea studiilor se apropie de zero, dezvaluie un studiu intocmit in cadrul universitatilor iesene. Fostii studenti isi gasesc un job in putin peste 50% dintre cazuri, insa de multe ori locurile de munca sunt sub pregatirea lor si in cu totul alte domenii de activitate.

In perioada mai 2011-decembrie 2012, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi a derulat un studiu in cadrul caruia 11.000 de tineri au raspuns la intrebarile unui chestionar. Acestea faceau referire la gradul de angajare dupa absolvirea studiilor, un indicator pretios in evaluarea universitatilor.

Astfel, absolventii ciclului licenta isi gasesc un job dupa terminarea studiilor in putin peste jumatate dintre cazuri, cei mai multi dintre acestia ajungand sa lucreze insa in domenii diferite de specializarea lor.

 

Solicitarile protestatarilor de la UBB Cluj: doua facultati gratuite, optionale flexibile

Studentii din Minsk isi duc traiul in camine de lux

Studenti la masterul care... nu exista

 

In cadrul Universitatii "Al. I. Cuza", cel mai bine cotata este Facultatea de Informatica, cu 67% absolventi care isi gasesc un job dupa incheierea studiilor. Pe urmatoarele locuri se claseaza Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (64%), Facultatea de Matematica (62%), Facultatea de Teologie Ortodoxa (60%), Facultatea de Litere (56,6%), Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (54,7%), Facultatea de Chimie si Facultatea de Fizica (53%).

 

O situatie mai putin fericita se inregistreaza in sapte dintre facultatile universitatii iesene, unde procentul de angajabilitate a absolventilor se situeaza sub 50%. Aceste facultati sunt: Facultatea de Sport (48,6%), Filosofie (46,5%), Drept (43,6%), Istorie (43%), Teologie Catolica (41,4%), Biologie (40%), Geografie si Geologie (35,5%).

Situatia nu este mai roz nici la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" din Iasi, unde un studiu realizat in perioada 2006-2011 a indicat o scadere dramatica a procentului de angajare a tinerilor absolventi. Cele mai ofertante raman Facultatea de Automatica si Calculatoare, Facultatea de Constructii si Instalatii si Facultatea de Arhitectura, ai caror absolventi isi gasesc un job in proportie de 80%.

La polul opus se situeaza facultati precum Hidrotehnica si Textile, unde doar 55%, respectiv 53% dintre absolventi reusesc sa isi gaseasca un loc de munca dupa incheierea studiilor.

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: ANGAJARE  FACULTATE  STUDENTI  ABSOLVENTI 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!