TIGARILE SI REALITATEA DIN SPATELE FUMULUI

TIGARILE SI REALITATEA DIN SPATELE FUMULUI 4 49
4 stele

59666 vizualizari  |  29 comentarii

TIGARILE SI REALITATEA DIN SPATELE FUMULUI
Fumatul este singura cauza importanta in rata deceselor, care poate fi evitata. In Europa mai mult de 500.000 de oameni mor anual din cauze legate de fumat. Acesta este adevarul din cifre.
Prezentul articol nu se vrea din capitolul `Fumatul dauneaza grav sanatatii`. Acest mesaj e deja `fumat`. Sa fie oare si adevaruri dincolo de campanii si interese economice? 

Adolescentii ingroasa  randurile fumatorilor  In ultimii ani au existat aspecte alarmante ale cresterii prevalentei fuma-tului, pana in acest an, 2007, cifrele fiind neiertatoare, spune conf. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP). `In perioada 1999-2006, dinamica cea mai mare s-a inregistrat in randul femeilor si al adolescentilor, acestia alimentand esantionul de adulti. La adolescenti, era o crestere de 11%, in ultimii 7 ani.

Alte studii aratau ca pana la varsta de 14 ani, 50% dintre copii au incercat deja o tigara. In Romania, s-au raportat ca elemente ingrijoratoare  scaderea varstei debutului fumatului si egalizarea incidentei  acestui viciu la nivelul sexelor, prezenta unor boli obstructive  cro-nice, cum ar fi astmul (aproximativ 1 milion de pacienti), BPOC-ul (bronhopneumopatia obstructiva) prezent la  10%  din populatie (in jur de 2 mi-lioane de pacienti). Anul 2007 a adus o cotitura legislativa dar si o multitudine de masuri care permit asistenta fumatorului`, explica presedintele SRP. 

Toxicitatea 
Cei care pledeaza impotriva fumatului, subliniaza efectele daunatoare, care se produc pe termen lung, in urma unei vieti de fumat sau mestecat tutun. Din pacate, faptul ca nicotina luata singura este o otrava extrem de toxica trece deseori neobservat. Nu foarte multa lume stie ca nicotina este vanduta in comert si sub forma unui pesticid. In plus, in fiecare an foarte multi copii ajung la spital dupa ce mananca tigari sau mucuri de tigara.  Cantitatea care se gaseste in trei sau patru tigari (aproximativ 60 mg de nicotina - daca ar fi absorbita in intregime) pot ucide un adult. Consumarea cantitatii de nicotina care se gaseste intr-o singura tigara poate imbolnavi grav un copil prescolar.

Intoxicarea (prin inghitire) cu nicotina provoaca stari de voma si greata, dureri de cap, respiratie greoaie, dureri stomacale si atacuri de panica. Fiecare dintre aceste simptome sunt cauzate de stimularea excesiva a neuronilor colinergici. Persoanele intoxicate de insecticide pe baza de organofosfati resimt exact aceleasi simptome.  Otravurile se inghesuie  in tigara  De fapt, cel mai daunator efect al nicotinei este dependenta pe care o creeaza consumatorului.

Pe langa nicotina, tigarile si fumul mai contin  aproximativ 3700 de substante chi-mice: amoniac, arsenic, gudron, hidrogen cianid, monoxid de carbon sau gaz butan. Multe din acestea sunt foarte cunoscute din cu totul alte `contexte`. Arsenicul este folosit ca otrava impotriva sobolanilor, amoniacul este compus al detergentilor. Acestea sunt substante responsabile de efectul negativ asupra sanatatii; aproape 43 sunt cunoscute ca si cauzatoare de cancer. Cele mai de temut sunt benzopirenul, N-nitrosaminele, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii etc.), etilen-oxidul, arseniul, poloniul, cadmiul, cromul etc.

Din procesul de ardere rezulta gudronul. Un pachet de tigari pe zi inseamna aproximativ o ceasca de gudron in stare pura pe an. Gudronul se depune pe plamani si induce tusea, creste riscul dezvoltarii infectiilor in sistemul  respirator si contine substante care cauzeaza cancer. Continutul in nicotina si alte substante, depinde de varietatea de tutun, conditiile si metodele de cultura, precum si de pozitia pe planta a frunzelor recoltate.  Nicotina are si efecte  terapeutice  Este o substanta care se regaseste in natura, reprezentand in mod obisnuit aproximativ 5 % din greutatea plantei de tutun. Tigarile contin intre 8 si 20 de miligrame de nicotina insa doar aproximativ 1mg este absorbit de organism dintr-o tigara. 

S-au realizat studii cu privire la efectele terapeutice pe care le poate avea nicotina in cazul anumitor boli. In cazul bolii Alzheimer primii neuroni pierduti sunt neuronii colinergici   dintr-o anumita zona a creierului. Nicotina poate imbunatati functiile neuronilor ramasi si incetini simptomele care au inceput sa se manifeste.   
 
Sindromul Tourette produce celor care sufera de aceasta boala ticuri (miscari necontrolate ale capului, mainilor si altor parti ale corpului) si impulsuri violente, inclusiv verbale. Plasturii cu nicotina pot reduce simptomele persoanelor care sufera de acest sindrom. Totodata, ar putea diminua riscul aparitiei maladiei Parkinson, conform rezultatelor studiului unei echipe de la Institutul Karolinska, din Stockholm, privind efectele nicotinei asupra sistemului nervos. Bolnavii care sufera de schizofrenie fumeaza in general de 2-3 ori mai mult decat persoanele fara o boala mentala.

Se pare totusi ca acest obicei mult daunator, la schizofrenici are si cateva efecte benefice. Prin stimularea receptorilor nicotinici din creier, fumatul poate imbunatati tulburarile de memorie si atentia in randul pacientilor schizofrenici, aflam dintr-un studiu realizat de catre cercetatorii de la Yale School of Medicine. Insa, pentru o persoana obisnuita, problemele de sanatate asociate cu utilizarea produselor care contin nico-tina sunt mult mai grave decat posibilele beneficii.  Intre acestea se numara cancerul, emfizemul pulmonar, unele boli ale inimii si comotii cerebrale. Pe termen lung, nicotina poate spori nivelul colesterolului daunator, care deterioreaza arterele. Acest fapt ridica riscul producerii unui infarct sau a unei comotii cerebrale.

Studentie in fum de tigara             
Am intrebat-o pe dr. Augustina Burnete de la Dispensarul Medical Studentesc Hasdeu ce corelatii exista intre studenti si fumat, dansa fiind prima la care acestia se adreseaza daca apar probleme. `Sunt mai frecvente infectiile respiratorii. Totodata, imunitatea scade foarte mult din cauza fumatului si atunci organismul lupta cu mai mare greutate. Unii constientizeaza riscurile si mai renunta, dar foarte multi, din pacate, continua. Incearca ei sa se lase, dar e foarte greu daca sunt dependenti. Si se fumeaza mult mai mult in primii ani de facultate decat in liceu`. Dr. Augustina Burnete a tinut sa sublinieze implica-tiile digestive ale fumatului, care  asociat cu o alimentatie necorespunzatoare reprezinta o reteta `de succes` pentru ulcerul gastric. 

Plus de nicotina in sesiune 
Prin cresterea activitatii neuronilor, nicotina imbunatateste timpul de reactie si abilitatea de a fi atent, facandu-va sa va simtiti capabili de a munci mai bine.  Eliberarea neurotransmitatorului numit dopamina in partea posterioara a creierului determina aparitia unor simtaminte placute, de fericire care incurajeaza repetarea respectivei acti-vitati.  Stimularea descarcarii de glutamat, un neurotransmitator cu functii in invatare si memorare, imbunatateste conexiunile intre grupurile de neuroni. Acestea pot constitui baza fizica a ceea ce cunoastem drept memorie. Atunci cand e folosita nicotina, glutamatul poate crea o bucla a memoriei cu privire  la senzatiile placute simtite si poate  determina  o mai mare nevoie de a fuma.  Creierul produce mai multe endorfine ca raspuns la nicotina. Endorfinele sunt mici proteine, denumite calmantul natural al organismului. Structura lor chimica este foarte asemanatoare cu cea a puternicelor calmante sinte-tice, ca de exemplu morfina.  Endorfinele pot si ele sa conduca la senzatii de euforie.

`Fumatul danueaza grav sanatatii tale si a celor din jur` 
Cu cat expunerea la fumul de tigara este mai prelungita, cu atat riscurile sunt mai crescute, chiar si pentru nefumatori. Fumatul pasiv reprezinta expunerea la fumul  de tigara ambiant, adica fumul expirat de fumator si fumul emanat de capatul aprins al tigarii. Doua  treimi din fumul emanat dintr-o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator, ci sunt eliberate in atmosfera si contamineaza aerul. Astfel, fumul de tigara  ambiant contine de doua ori mai multa nicotina si gudron si de cinci ori mai mult monoxid de carbon decat fumul inhalat de fumator. In timp ce numeroase studii stiintifice au demonstrat efectele nocive ale fumatului pasiv la copii, literatura medicala - exceptand studiile asupra bronsitei cronice, emfizemului pulmonar si a cancerului pulmonar a nu furnizeaza decat putine informatii tratand efectele acestuia la adulti. Unele studii se bazeaza adesea pe esantioane restranse de subiecti si rezultatele lor nu sunt intotdeauna corespunzatoare.

`Fumatorii mor mai tineri` 
Tot mai multi romani de peste 35 de ani mor anual din cauza fumatului. Un studiu al UMF `Carol Davila` din Bucuresti arata ca un sfert dintre barbati si 5% dintre femeile de peste 35 de ani la noi din tara mor in fiecare an din cauza tutunului. 33 de mii de barbati si 6 mii de femei din Romania mor anual dupa varsta de 35 de ani din cauza tutunului. Mai mult, in fiecare an, medicii inregistreaza 8 mii de noi cazuri de cancer bronhopulmonar, iar dintre acestea, 7500 se datoreaza fumatului.  Ingrijorator este faptul ca 30% dintre romanii de peste 15 ani fumeaza. Detaliat, barbatii sunt cei mai impatimiti. Aproape jumatate dintre persoanele de sex masculin din tara fumeaza, in timp ce femeile sunt mai rezervate in privinta tutunului. Aproximativ 18% dintre persoanele de sex feminin din populatia Romaniei au acest viciu. 

`Fumatul poate sa ucida`
Orice fumator stie gluma cu individul care trece strada aprinzandu-si o tigara si e calcat de masina. Morala: fumatul ucide. Prost banc. Evident, sunt si alte cai pe care actioneaza. De exemplu, favorizeaza depunerea colesterolului daunator in artere, iar sangele circula mai greu. Daca se infunda o artera ce deserveste inima, se produce prea popularul infarct miocardic, iar individul poate muri `cu succes`. Lista poate continua, dar lectiile de medicina plictisesc studentii. Iar niste date pot face cat o mie de cuvinte. O tigara scurteaza viata cu sapte minute. Un pachet fumat zilnic vreme de un an scurteaza viata cu 51.100 de minute, adica 35,5 zile . O treime din decesele prin cancer sunt diagnosticate la fumatori. Cel mai mare procent de fumatori se incadreaza intre 25 si 44 de ani, apoi urmeaza adolescentii (15-24 ani).  Fumatul provoaca mai multe decese decat consumul ilegal de droguri, accidentele de circulatie, sinuciderile, tulburarile mentale si SIDA. Avem datoria de a ne informa. Iar fumatul este, pana la urma, o chestiune de optiune.

`Fumatul provoaca imbatranirea tenului (pielii)` 
Reducerea circulatiei sangelui determna afectiuni ale pielii. Un fumator are pielea palida spre gri si dezvolta mai devreme riduri.  Hemoglobina din sangele uman are o afinitate de 210 ori mai mare pentru monoxidul de carbon decat pentru oxigen. Monoxidul de carbon - un gaz foarte toxic din fumul de tigara- reduce transportul de oxigen catre organele interne. Monoxidul de carbon este fixat de hemoglobina sub forma de  carboxihemoglobina, a carei concentratie in sangele fumatorilor atinge 8-9%  (fata  de 0,5% la nefumatori). Aceasta rezulta in pierderea fortei fizice si scaderea starii generale de bine.  Aceste efecte pot  fi percepute de la inceput, si un bun exemplu este accelerarea ritmului respirator in momentul urcarii scarilor sau practicarii oricarui sport

`Fumatul poate cauza  cancer pulmonar, care este letal` 
Afectarea cailor respiratorii la fumatori este data adesea de compusii cu efect toxic asupra cililor din mucoasele respiratorii. Acesti cili sunt ca niste perisori pe suprafata celulelor care tapeteaza tractul respirator, cu rol de protectie. Cand sunt distrusi, se formeaza alte celule ciliate in locul lor. Acest ciclu fiind insa repetat de foarte multe ori, la un moment dat, in ADN-ul acestora se produce o greseala. S-a stabilit ca gudroanele din fumul de tigara influenteaza aceasta modificare. Astfel, ia nastere un alt tip de celule, prin care  cele normale sunt inlocuite. Procesul este o modificare adaptativa a organismului, numita metaplazie. Noile celule produc keratina la suprafata, ca o reactie de aparare impotriva aerului care vine cu noxe.Celulele sunt mai dure si nu pot realiza functia celor ciliate. Substantele cu cel mai puternic efect toxic ciliar sunt formaldehida,  dioxidul de sulf, acroleina si hidrogen cianidul, dar e-xista zeci  de alti compusi care au asemenea efect.

`Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea`
 Fumatul a mai mult de o jumatate de pachet de tigari  pe zi este asociat cu un numar  ridicat de cazuri de infertilitate si sterilitate.  La femei, riscurile sunt mai mari. Ciclul menstrual neregulat are o cota ridicata printre fumatoare, numarul potential de ani fertili este redus, iar menopauza se produce mai devreme. Folosirea pilulei contraceptive si conditia de fumator mareste riscul aparitiei de probleme la nivelul circulatiei sanguine (tromboze, atac cerebral, infarct). Din acest motiv, fetele si femeile ce utilizeaza anticonceptionalele orale ar trebui sa evite acest obicei. Fumatul pe perioada sarcinii duce la o greutate scazuta a fatului, crestere inceata, risc marit de nastere prematura si sindromul mortii infantile subite. De fapt, acest risc este dublu in cazul fumatoarelor.

Redactor: Miruna SIMINEL - Ziarul Studentesc Cluj
Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: REALITATEA  FUMULUI 
Comentarii

Raspunde-i

Singurul motiv pentru care cineva continua sa fumeze e nicotina care pune stapanire pe tot creierul.Cel mai grav aspect al fumatului nu e prejudiciul adus sanatii, ci pervertirea mentala.Articolul asta nu face sa decat sa sporeasca si mai mult deruta. Sunt infornatii despre nocivitatea fumatului,pe care ,intr-o oarecare masura orice fumator le cunoaste.De frica (pentru ca tigarile provoaca aceasta frica,daca un om ar gandi limpede nimeni nu ar fuma stiind riscurile) fumatorii o sa fumeze si mai mult. .Asta face fumatul,el nu calmeaza setimentul de panica , de lipsa, el il PRODUCE. Prima tigara induce senzatia de "foame",apoi tigarile urmatoare nu fac decat sa declanseze din nou acea foame si s-o accentueze pentru tot restul vietii. Boala cea mai grava de care sufera fumatorii e FRICA.Cum puteti sa spuneti asemenea aberatii ca ar fi folosita pentru terapie sau ca te face mai atent? V-as ruga sa va faceti dumneavoastra o terapie cu nicotina,daca tot ne spuneti asta E prima oara cand aud tampenia asta si zisa asa, blanc.Fumatul nu a dat si nu va da niciodata nimic, el doar IA ceva si apoi reface in parte pentru a amagii.Din contra, fumatorii sufera de lipsa de atentie si de concentrare.Atunci cand incerci sa fi atent ,sa te concentrezi incerci sa nu-ti distraga nimic atentia .Ei bine,fumatorii pleaca de la inceput cu un dezavantaj: MICUL MONSTRU isi vrea doza.Normal ca nu pot fi atenti ,pentru ca traiesc cu o neliniste ,cu o nesiguranta, cu o lipsa continua ,trebuie mai intai sa-si ia doza,altfel devin panicati .Nefumatorii nu sufera de panica asta,nefumatorii pot fi atenti o zi intreaga fara sa se duca sa traga gudroane cancerigene,insecticid si otrava de sobolani.Si mai prejudiciaza si in alt mod concentrarea si capacitatea de atentie.Otravirea sistematica a venelor si arterelor prejudiciaza creierul de oxigen.Cand esti fumator suferi de blocaje mentale.In ceea ce priveste viteza reactiilor,asta-i buna.Chiar dumneavoastra ati spus ca te aduce intr-o stare generala proasta.Dumneavoastra cand aveti stare generala proasta aveti reactii mai bune?Cu cat perseverezi in dependenta acestui drog cumplit,cu atat te secuieste mai tare de energie.Te aduce intr-o stare letargica,daca corpul nu e oxigenat ,nu poate avea nici reactii bune si rapide.Circulatia sangelui devine tot mai proasta pe zi ce trece ,astfel viteza de reactie devine la randul ei din ce in ce mai proasta.O rusine de articol ,divagatii si nimic mai mult. Esentialul era: Fumatul nu ajuta la concentrare si relaxare,nici nu inlatura plictiseala sau stresul.E o ILUZIE. Care e drogul miraculos care inverseza insusi efectul pe care l-a produs cu 20 de minure mai devreme?Nicotina este o toxina foarte puternica, ce se dovedeste chiar letala daca este consumata picatura cu picatura, insa daca ajunge la nivelul creierului primeste control asupra a mai mult de 200 de substante diferite! Dopamina este cea mai importanta substanta secretata de creier care reactioneaza la influenta nicotinei.  Fiecare fel de drog utilizat are efecte diferite, insa intr-un anumit grad similare, astfel ca dopamina este „luata ostatec” de catre nicotina si creeaza simtamantul fals de importanta a continuarii consumului, care va asigura in acest fel ,,viata frumoasa, ferita de griji si probleme". Desi nu pare o problema de la inceput, fumatul schimba viata dependentului si ii provoaca acestuia anxietate si tulburare. Da, e intr-adevar o terapie:Dar una care duce la DEMENTA.Am scapat din capcana asta mizerabila a fumatului cu ajutorul lui Allen Carr. Cititi "In sfarsit nefumator" si refuzati sa mai intrati pe aceste site-uri care nu fac decat sa sporeasca deruta si sa va spele creierul si sa creeze falsa impresie ca e greu sa te lasi. Nu e greu deloc. Odata ce integeti mecanismul acesta mizerabil al capcanei fumatului ,nu va fi doar usor , ci si placut , si singurul lucru la care o sa va ganditi dupa ce terminati cartea ,e cum de nu v-ati dat seama pana acum de capcana asta.SCAPATI din capcana si bucurati-va de viata .E atat de placut sa fii din nou LIBER!

Raspunde-i

Am fumat cam 9 oni, in jur de un pachet pe zi.. Acum m am lasat de pe data de 22 martie.. Dar nici ca m as mai apuca vreodata. Uitandu ma la fumatori nu pot decat sa i compatimesc.. Devenim sclavii a ceea ce ne biurie, asa ca sa fim intotdeauna vigilenti.

Raspunde-i

Cititi cartea Allen Carr - Easy way to stop smoking 99% garantat nefumator

Raspunde-i

sincer in mare parte aveti dreptate,fumatul e cel mai tambit obicei,desi fumez,incerc sa ma las,sper s reusesc,e chestie de ispiratie,....un pik de efort mental,...si corpul va fi deacord...mare pakat de copilasii astia care se prostec de la o etate atat de fina....isi distrug sanatatea...baiatul de mai jos are mare drepate,anturajul e cel mai pervers,cazi prada imediat...totul incepe de la un fum,appoi a doua zi doua...si tot asa ...ajungi la 2 pachete la zi..eu sincer dintro prostie mam apucat...aveam 13 anisori...imi aduc aminte ca imi daduse unchiul 3mil pe atunki akum 8 ani...si am iesit cu prietenii...am luat ceva de baut ,cum ar fi alcool,alt prieten al tigarilor....ceva chipsuri...si zik eu...ma ce sa mai luam...ba hai sa luam un pachet de tigari cel mai scump pe atunki,nah minte de copil...zis si facut,de alea mentolate...si asa a doua zi sa repetat....prima incepand ku tigari slabe...apooi pana la cele mai greoaie....aiurea sincer...cel mai bun sfat e sa nu faceti prostia asta,indiferent de ipostaza...fiti cat mai hotarati...cel mai bine sa nu incercati...nu e nimik iesit dn comun...daca vreti sa va racoriti...fumati o tigara cu hasis...si va trece toate...e ceva penal....aveti grija de sanatatea voastra,daca nu aveti voi,nimeni no sa aiba....TUDOR

Raspunde-i

Este un articol complet.. vad pe pielea mea cum anturajul ma ademeneste in aceasta mreajma a fumatului .. Alegeti''va cu grija prietenii pentru ca va pot influneta foarte negativ viata. In articol nu spune cauzele principale ale apucatului de fumat: anturajul.. Feriti''va de fumatori cat puteti de mult.. Evitati sa iesiti cu persoane ca ei pentru ca 80% din oameni se molipsesc de acest "drog"

Raspunde-i

AM 32 DE ANI SI POT SPUNE CA SUNT TOTAL CONTRA FUMATORILOR. NU EXISTA NU MA POT LASA CI NUMAI NU VREAU! AM FUMAT SI EU LA 15 ANI ,DAR A DURAT DOAAR 2 SAPTAMANI. A FOST DOAR O CURIOZITATE.DAR VAZAND CA NU AM NICI O SATISFACTIE DIN ASTA,AM RENUNTAT PT TOTDEAUNA. NU VAD ABSOLUT NICI UN AVANTAJ IN A FUMA..,PAREREA MEA E CA CINE NU SE POATE LASA..., SUNT DOAR INCONSTIIENTII CARORA NU LE PASA DE SANATATEA LOR SI CARE NU SE IUBESC PE EI INSISI. PRECIZEZ CA AM AVUT O RELATIE CU O FATA TIMP DE 2 ANI MAI MARE CA MINE,..EA--FUMATOARE INRAITA. DACA ERAM IMPREUNA INTR-UN LOC PE CARE EA NU-L CUNOSTEA,SI EU NU VROIAM SA MERG CU EA SA-SI CUMPERE TIGARI,ERA IN STARE SA-SI IA ADIO DE LA RELATIA NOASTRA.CE CREDETI CA S-A INTAMPLAT IN FINAL? EU I-AM SPUS-O DE LA BUN INCEPUT,DACA NU LASA TIGARIILE,O LAS EU PE EA,NU A BAGAT LA CAP. ZIS SI FACUT AM TRECUT LA ACTIUNE,DAR CE PACAT..., ABIA DUPA 2 ANI. REGRET O ASEMENEA RELATIE CARE M-A FACUT SA PIERD 2 ANI DIN VIATA MEA SENTIMENTALA PT UNA CARE NU MA MERITA...:( DECI DRAGII MEI INVATATI DE LA EXPERIENTELE ALTORA. DUMNEZEU SA VA AJUTE SA NU AVETIACEST VICIU ORIBIL,CACI NIMENI NU VA DA 2 BANI PE VOI CAND VA SIMTE MIROSUL. CREDETIMA! (CU DRAG IONUT H ..)

Raspunde-i

Mai multi oameni mor din cauza stresului decat din cauza tutunului. Dvs. nu vedeti cata lume isi ia viata din cauza ca nu au servici,nu au cu ce sa-si plateasca ratele,nu mai au chiar ce manca ,n-au bani de medicamente,sunt dati in somaj,se arunca de la etaj. Constitutia Romaniei spune ca guvernul trebuie sa asigure cetatenilor un trai decent.Dragi studenti de ce nu luati atitudine in acest sens?ajunge 23 de ani.

Raspunde-i

frumos spus dar mai bine sa nu fumezi!

Raspunde-i

da eu nu cred in asa ceva

Raspunde-i

foarte bun ...e de 10

Raspunde-i

o,ra sa uit,si pentru BANI

Raspunde-i

le fabrica pentru a REDUCE DIN POPULATIE,ACUMA STII?!

Raspunde-i

Daca nu sunt bune si tot dauneaza asa de tare la ce dracu le mai fabrica:)):))

Raspunde-i

Ce dracu atata fum nu inteleg cum toata lumea pana si doctori care stiu cat dauneaza nu se pot lasa mare dependenta nu e dar e prostia noastra a tuturor fumatorilor

Raspunde-i

fumatul dauneaza grav sanatatii din cauza ca tigarile de astazi sunt facute din tot felul de substante nu mai sunt tigarile care erau acum 30 de ani si totusi si alea daunau dar nu ca astea Un sfat : Decat sa dati bani pe tigari mai bine va duceti la curve dar sa folositi prezervativul

Raspunde-i

adevarat ....cred k este adevarat deoarece stiu asta din propria experienta si credetima ca fumez de aproape 3 ani si ma simt foarte rau...ascultati si nu mai fumati cat inca aveti timp....ASCULTATI.........ASCULTATI............ASCULTATI.....

Raspunde-i

bai enigmaricule!!!!....inteligentule..da tigara ce mm contine ma????pe mata???nu are o gramada de CHIMICALE!!!!!!!!!AI CITIT CE AU SCRIS BAIETII IN ARTICOL SAU AI 9 ANI SI NU AI ID DE MESS????

Raspunde-i

spunets-mi va rog_ kum ash putea sa-l fak pe prietenul meu sa lase fumatul ???

Raspunde-i

am fumat 20 de ani, 30 tigari /zi. ce prostie !!!!!!!! acum am sanatate, respect de sine, a celor din jur, mai multi bani, mai multa libertate, gust mai bun, miros mai bun, si....mai multa libertate si bucurie de a trai !!!! excelent articol. succes tuturor celor care vor sa le lase !!!!! credeti-ma se poate !!!! daca eu am putut, orice poate !!! haha ....nu veti regreta !!!

Raspunde-i

De maine nu mai fumez

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!