TIPURI DE DEPOZITE BANCARE

TIPURI DE DEPOZITE BANCARE 4 8
4 stele

19357 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza

TIPURI DE DEPOZITE BANCARE

Tipuri de depozite la termen:
In functie de modalitatea de plata a dobanzii pot fi:
-depozite cu capitalizare: periodic, dobanda se adauga la suma depusa initial.
-depozite fara capitalizare: lunar, dobanda se constituie intr-un cont curent care-i asigura titularului acces la aceasta; in cazul in care clientul isi retrage suma depusa inainte de scadenta depozitului, dobanda aplicata va fi mai mica (dobanda pentru conturile curente)
2. In functie de optiunea de reinnoire a depozitului pe acelasi termen ca cel initial:
-daca se opteaza pentru reinnoire automata la sfarsitul perioadei depozitului, depozitul se prelungeste automat. In plus, daca depozitul are optiunea de capitalizare a dobanzii, dobanda se adauga la suma depusa initial. Pentru perioada urmatoare, rata dobanzii se va aplica la suma initiala plus dobanda obtinuta pe perioada precedenta.
-daca nu se doreste reinnoirea automata, depozitul va avea scadenta unica, adica la scadenta suma depozitului se va transfera in contul curent (pentru care se va calcula dobanda la vedere) sau suma va ramana in acelasi cont, fara dobanda.
3. In functie de dobanda:
- depozite cu dobanda variabila: banca poate modifica rata dobanzii pe perioada depozitului, in functie de evolutia pietei.
- depozite cu dobanda fixa: banca asigura o rata fixa a dobanzii pe perioada depozitului indiferent de evolutia pietei.
In sistemul bancar romanesc dobanda se calculeaza pentru o luna de 30 de zile si rata dobanzii valabila pentru un an de 360 de zile.
Principalele conturi pe care bancile comerciale le pun la dispozitia clientilor sai sunt:
- conturi curente (numite si conturi la vedere sau conturi de disponibilitati) in care titularii conturilor pot efectua operatiuni de incasari si plati curente
- conturi de depozit (depozite la termen) in care depunerile se fac pt. o perioada de timp prestabilita (in general 1, 3, 6 sau 12 luni)

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: BANCARE  DEPOZITE 
Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!