Top 10 ciudatenii ale Pamantului

Top 10 ciudatenii ale Pamantului 4 43
4 stele

105155 vizualizari  |  6 comentarii

Top 10 ciudatenii ale Pamantului

Pamantul nostru este un loc absolut fascinant. Imaginile surprinse de sateliti sau chiar de propriile noastre camere de fotografiat ne infatiseaza adesea o lume ascunsa, minunata. Daca esti curios sa afli care sunt cateva dintre cele mai spectaculoase, dar si ciudate, locuri de pe Terra, arunca un ochi peste urmatorul articol!
 


Marea Gaura Albastra
Marea Gaura Albastra

Situata in mijlocul recifului Lighthouse, Marea Gaura Albastra este o dolina cu un diametru de 305 m si o adancime de 120 m. Aceasta gaura ciudata a aparut in urma cu circa 65.000 de ani ca urmare a cresterii nivelului marii. Forma sa circulara aproape perfecta a transformat-o intr-o atractie turistica, cei mai interesati fiind scufundatorii care sunt curiosi sa ii exploreze adancimile. In profunzimea Marii Gauri Albastre se gasesc specii rare de animale acvatice.
 


Mina Diavik
Mina Diavik

Mina Diavik se afla in Canada, la 300 de km de Yellowknife, si produce circa 1500 de kg de diamante in fiecare an. Aceasta mina, ce pare o groapa uriasa privita din satelit, este atat de mare incat are propriul sau aeroport!
 


Portile Iadului
Portile Iadului

In desertul Karakum din Turkmenistan se afla o groapa ciudata, care arde in permanenta! Denumita Portile Iadului, aceasta groapa a aparut in urma unui accident petrecut in anii '50, cand sovieticii forau pamantul in cautare de gaz natural. Gropa a aparut ca urmare a prabusirii stratului de suprafata si, dat fiind faptul ca emana un gaz aparent toxic, specialistii i-au dat foc, sperand ca acesta sa se stinga in cateva zile. Ei bine, focul nu s-a stins nici pana in prezent.
 


Glory Hole - Barajul Monticello
Glory Hole - Barajul Monticello

Glory Hole este cel mai mare deversor din lume. Situat in nordul Californei, Glory Hole este o gaura de scurgere a barajului Monticello de pe lacul Berryessa. Aceasta permite scurgerea a 1370 de metri cubi pe secunda, dat fiind diametrul sau de circa 22 m. Din motive evidente, scaldatul si inotul in preajma acestei guri de scurgere este interzis si nerecomandat! Cand apa lacului Berryessa scade, Glory Hole este folosita de skateboarderi si biciclisti pe post de  half pipe.
 


Mina din canionul Bingham
Mina din canionul Bingham

Un alt loc superb de pe Pamant este si mina din canionul Bingham. Aceasta este cea mai mare excavatiune realizata de mana omului, cu o adancime de circa 800 de m. Localizata in Salt Lake County, Utah, SUA, mina poate fi usor observata datorita numeroaselor culori care o compun.

 


Mina de diamante Mirny
Mina de diamante Mirny

Cea mai mare mina deschisa de diamante din lume, mina Mirny din Siberia este o groapa imensa, cu o adancime de 525 de metri si un diametru de 1200. Este cea de-a doua excavatiune, ca marime, creata de mana omului, dupa mina din canionul Bingham. Survolarea acesteia este interzisa, din cauza accidentelor care au avut loc, cand avioanele au fost absorbite de fluxul de aer din interiorul minei Mirny.
 


Marea Groapa Kimberley
Marea Groapa Kimberley

Groapa Kimbereley este situata in Africa si adaposteste minele De Beers, cateva dintre cele mai bogate mine de diamante din lume. Este considerata capitala industriei de diamante, iar formarea ei a inceput in 1871, cand a fost gasit primul diamant. Practic, o data cu aceasta descoperire, s-a declansat nebunia: la scurt timp dupa aceasta, 30000 de oameni au inceput excavarea in cautare de diamante. In tot acest timp, Marea Groapa Kimberley a dat circa 14,5 milioane de carate de diamante. Aici a fost gasit faimosul diamant Steaua Africii, de 83, 5 carate.
 


Fantana din Chand Baori
Fantana din Chand Baori

Unul dintre cele mai incredibile locuri din lume se afla in India. Este vorba despre fantana Chand Baori, construita in secolul 10. Aceasta a rezolvat, la momentul respectiv, problemele legate de apa ale localnicilor. Astfel, aceasta fantana in trepte are o adancime de 30 de metri, este construita pe 13 etaje si are 3500 de trepte.
 


Gaura din Guatemala
Gaura din Guatemala

In urma unei furtuni tropicale puternice care s-a abatut asupra Guatemalei, a rezultat aceasta groapa, cu o adancime de 61 de metri, produsa ca urmare a prabusirii unei cladiri cu trei etaje. Acest crater enorm a aparut in capitala Guatemalei dupa ce aceasta a fost lovita de ploi care au format paraie de 1 m adancime.
 


Groapa Morning Glory
Groapa Morning Glory

Denumita astfel datorita asemanarii cu o zorea ('morning glory', en.), aceasta groapa cu apa termala este frumos colorata datorita algelor iubitoare de caldura care traiesc in preajma ei. Cu toate acestea, groapa Morning Glory din SUA a riscat sa isi piarda coloritul superb pe vremea cand, prin preajma ei, trecea o sosea care permitea accesul turistilor - acestia, conform traditiei, obisnuiau sa arunce monede, punand in pericol existenta bacteriilor care produc aceste culori deosebite.
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: Locuri  PAMANT  GROAPA  ciudatenii 
Comentarii

Raspunde-i

ultima chiar ca este ..! nu as face baie acolo

Raspunde-i

superb,incredibil!

Raspunde-i

O frumoasa picatura din imensul ocean !

Raspunde-i

Yap si eu cred la fel!!!

Raspunde-i

superb, absolut fascinant

Adauga comentariul tau