Traditii si superstitii de Sfantul Stefan: Ce e interzis sa faci astazi!

0 stele

949 vizualizari  |  Fii primul care comenteaza  | 27 dec 2015

Traditii si superstitii de Sfantul Stefan: Ce e interzis sa faci astazi!

 Pe 27 decembrie, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Stefan. Numele lui este de origine greceasca - Stephanos - si inseamna "coroana", "ghirlanda", "cununa".

Traditia spune ca, in aceasta zi, rugaciunile aduse in fata icoanei Sfantului fac minuni pentru suferinzi. In aceasta zi se fac pomeniri pentru cei care au murit in imprejurari dramatice si sunt interzise deplasarile in zonele montane si in locuri izolate care ne pun viata in pericol. In Muntenia, in unele sate se mai tine cont de obiceiurile strabunilor. In unele zone se prepara Painicile lui Stefan. 


Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci. De asemenea, de Sfantul Stefan, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca, scrie realitatea.net.

Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor suferinde, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi. In ziua praznicului, este bine sa evitam deplasarile in zone montane si in locuri izolate, care ne pun viata in primejdie. In traditie se mai spune ca pentru sporul casei si sanatatea rudelor bolnave sau pagubite este bine ca in 27 decembrie sa daruim icoana Sfantului Stefan sau o candela noua, aprinsa. "In semn de iubire, pretuire si respect pentru Sfantul Stefan, dar si ca dovada de bunatate si intelegere, este bine sa ne impacam cu persoanele cu care suntem certati", spun preotii.

 


Conform crestinortodox.ro, Sfantul Stefan s-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a Inviat si S-a Inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra. Stefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care il urmau pretutindeni si care au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte in anul 33, de autoritatile iudaice, deschizand drumul unui impresionant sir de martiri crestini, pedepsiti pentru credinta lor. A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu. Atunci cand Caiafa a intrebat daca cele ce se marturisesc despre El sunt adevarate, Sfantul Stefan a rostit o lunga cuvantare in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre, in valea lui Iosafat.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!