Tu cu ce mancare te-ai facut mare?

3197 vizualizari  |  5 comentarii

Tu cu ce mancare te-ai facut mare?

Tu mai stii ce mancare te-a facut mare? Copilaria e cea mai gustoasa perioada a vietii, marcata de jocurile cu prietenii, julituri in genunchi, furatul de zarzare sau visine si nu in ultimul rand, de mancarea pretioasa a mamei.

Pregatite cu grija, mainile pricepute ale mamei munceau sarguincioase sa gateasca cele mai hranitoare retete pentru pruncii pofticiosi. Cu siguranta iti aduci aminte cu cata nerabdare te prindeai de fustele mamei pentru a primi o lingurita din orezul cu lapte care frigea parca sa-ti faca in ciuda.

Daca ai uitat care erau alimentele care ti-au hranit copilaria, Studentie.ro te ajuta sa-ti amintesti de mancarea savuroasa de odinioara.

Retele cu lapte
Pentru ca totul incepe cu laptele mamei, apoi cu cel din biberon, trebuie sa continuam cu faimoasele boluri aburinde cu orez, fidea sau gris cu lapte. Bogate in proteine si extrem de hranitoare, trebuie sa-ti adunci aminte cum pandeai farfurioarele puse la racit si cum iti frigeai degetelul neindemanatic incercand sa gusti macar putin. Savoarea dulce iti cotropea trupul micut si te flamanzea si mai mult, pana cand mama, se hotara sa iti rastoare deasupra o lingura cu dulceata sau putina scortisoara. Problema cea mai mare era ca trebuiau servite dupa masa.

Desertul
Desertul difera in functie de priceperea gospodinei si de cunostintele dobandite de la mama. Daca pentru unii placinta cu mere sau cu visine reprezinta dragostea cea mai de pret la capitolul prajituri, pentru altii crema de zahar ars, checul sau clatitele sunt cele mai ravnite gustari ale copilariei. Mai putin pompoase, dar la fel de gustoase, friganelele rumene iti tentau papilele gustative, mai ceva decat prajiturile de cofetarie.
 
Pufoase, parfumate si dulci, mirosul te ademeneste si acum ca intr-o capcana a celor mai jucause vremuri.

Fructele
Nicio fructa nu era mai gustoasa decat cea furata din copacul vecinului, sau din fata blocului. Zarzarele, visinele, dudele si caisele, mereu necoapte, caci nerabdarea era mare, iti umpleau buzunarele copilariei. Necoapte, acre, adunate din copaci sau de pe jos, fructele dobandite in urma propriei munci, reprezentau “masa in oras” luata cu prietenii de breasla.

Micul dejun
Cand te gandesti la micul dejun iti aduci aminte de ceaiul fierbinte, o infuzie cu plante naturale, gata sa-ti calmeze burtica infometata. Combinat cu paine cu margarina si dulceata, branza de vaci, pate sau oua ochiuri, mancarea de dimineata trebuia sa fie hranitoare ca sa fii cel mai zburdalnic la sotron.

Gustari
Pentru ca mamele au fost intotdeuna creative cand venea vorba de copii lor, gaseau cele mai rapide solutii pentru dorintele nazdravanilor. “Mami, vreau ceva dulce!” Si cat ai clipi, o farfuriuta cu mar si biscuite te astepta sa o devorezi, sau un salam de biscuiti te ademenea din frigider sa-ti murdarsca tricoul preferat.

Guma de mestecat
Cand te gandesti la guma copilariei, spui Turbo. Gustul inconfundabil, dar scurt si surprizele lucioase, reprezentau moneda de schimb a pustimii. Dublurile erau schimbate cu altele, gumele erau oferite in schimbul altor surprize cu masini si cateodata, in bancnote pentru acadelele prietenilor. La capitolul guma de mestcat, trebuie sa amintim de Minti, Center Shock si guma in forma de tigara. Asezati smechereste pe o masina din parcare, fumam tigarile, expirand baloane in locul nicotinei.


Desigur, lista ar putea continua, dar ne-am dori sa o faci tu. Asa ca spune-ne, care a fost mancarea copilariei tale?
 

Acest articol apartine www.studentie.ro si intra sub incidenta legii copyrightului!

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: MANCARE  Copilarie  reteta 
Comentarii

Raspunde-i

Bunicul manca giandra care era mamaliga amestecata cu zeama de la ardei copti;atat imi amintesc;poate mai punea si altceva.Bunica prepara tocmagei un fel de faina facuta cocolosi cu putina apa peste care adauga lapte si care era fiarta la foc mic.Imi povestea ca in copilarie mancau in fiecare dimineata bostani fierti in lapte.Bunicii nu mancau zahar.

Raspunde-i

Sa nu uitam de ciocolata africana si inghetata vafa...sucul de la tec sau cel la plic facut cu apa minerala, bine mai de graba atunci se facea cu sifon... La mine la tara la ce zici u acolo "giandra", un fel de mamaliga dulce i se spune "pasat"... Sa nu mai vorbin de mers la furat de cirese, de alergat prin toate paduri dupa fragi sau dupa mure...

Raspunde-i

cel mai mult imi placea la tara....am inceput prin a manca struguri cu pamant la vreo 3 ani si de restu...pfff...numai cand imi aduc aminte de corcodusi,zarzare,mere,prune,pepenii, rosiile din gradina,gogonelele pe care strabunicii mei le puneau la murat le mancam direct din gradina fara sa le mai spal si erau delicioase,dulci si zemoase.imi ploua in gura cand imi aduc aminte.branza proaspata,laptele de abia muls,mamaliga,painea facuta la vatra si alte mancaruri....si lista ar continua la nesfarsit.imi pare rau ca in ziua de azi copiii nu mai stiu ce e aia tara.eram innebunita si dupa oua fierte moi cu unt si paine....mi le facea mama cand eram mica intr-o canuta amestecate...noi am avut copilarii frumoase si sanatoase.acum...lasa de dorit tot

Raspunde-i

Ati auzit si de "giandra" ? O gustare dulce care seamana cu mamaliga! Nu stiu daca asa se spune. Tatal imi povestise din copilaria lui cum tigancile pregateau aceasta gustare ! Chiar mi-e dor...

Raspunde-i

daaa...friganele!!! da..si orez cu lapte!! Sa nu uitam de inghetata de casa si acadelele Chupa Chups

Adauga comentariul tau
 
 
Studentie.ro
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook
Publicitate pe Studentie.ro ×