Vreau sa imi schimb facultatea: cum procedez

Vreau sa imi schimb facultatea: cum procedez 4 8
4 stele

53929 vizualizari  |  9 comentarii

Vreau sa imi schimb facultatea: cum procedez

Ai fost admis la facultatea pe care credeai ca ti-o doresti, in orasul universitar in care voiai sa iti petreci studentia. Dar, la un moment dat, te-ai razgandit. Nu iti mai place, nu ti se potriveste, nu ai reusit sa te adaptezi – oricare ar fi motivele, cert este sa vrei sa iti schimbi specializarea, facultatea sau chiar universitatea? Cum procedezi, in acest caz?

Transferul de la o institutie la alta se poate realiza in cazul in care cele doua sunt similare – de pilda, nu te poti transfera de la o facultate de chimie la una de litere. Mai concret, iata care sunt regulile impuse de doua dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior din tara, Universitatea Bucuresti si Universitatea Babes Bolyai din Cluj.

Regulamentul Universitatii Bucuresti privind transferul
:
In capitolul V din „Regulamentul privind activitatea profesionala a studentilor” se precizeaza urmatoarele:

„Studentul poate fi transferat de la o forma de invatamant la alta, de la o specializare la alta , de la o facultate la alta sau de la o universitate de stat acreditata la alta, tinandu-se seama de aplicarea sistemului de credite transferabile si compatibilitatea planurilor de invatamant.

Cererile de transfer se depun la secretariatul facultatii care urmeaza sa primeasca studentul pana la 15 septembrie sau inainte cu 10 zile de inceperea semestrului al II-lea, iar raspunsul se va da cu cel putin 5 zile inaintea inceperii anului universitar urmator sau a semestrului.

Transferarea studentului se poate face numai incepand cu semestrul al II-lea al anului I de studii, numai de la o facultate (specializare) la alta facultate (specializare) cu profil identic sau apropiat.
Studentul poate depune cerere de transfer numai daca toate obligatiile sale scolare au fost indeplinite in conformitate cu planul de invatamant si respectarea criteriilor de performanta stabilite de fiecare facultate si in limita locurilor alocate pentru seria respectiva.

Cererile de transfer trebuie sa contina avizele de principiu ale decanului de unde pleaca studentul, iar pe verso sa existe situatia scolara a solicitantului, semnata de secretarul sef al facultatii. Toate aceste mentiuni trebuie stampilate si datate.

In cazul in care numarul cererilor de transfer este mai mare decat numarul locurilor disponibile la specializarea respectiva, se va tine seama in primul rand de situatia scolara a solicitantilor (ordinea de clasificare).

Aprobarea transferarii are urmatoarea succesiune si este de competenta:

a) Biroului Consiliului facultatii in cazul transferarii de la o sectie la alta sau de la o forma de invatamant la alta, in cadrul aceleiasi facultati.
b) Biroul Consiliului facultatii de unde pleaca studentul,respectiv a Biroului Consiliului facultatii unde urmeaza sa se transfere studentul si Rectorului in cazul transferarii de la o facultate la alta in cadrul Universitatii din Bucuresti.
c) Rectorului institutiei de invatamant superior de unde pleaca studentul si Rectorului institutiei de invatamant superior unde solicita a fi inscris, cu acordul Biroului Consiliului facultatii de unde pleaca si cu acordul Biroului Consiliului facultatii primitoare, pentru cazurile de transfer intre facultati de acelasi profil sau apropiat din institutii de invatamant superior diferite.

Biroul Consiliului facultatii care primeste studentul transferat stabileste:
a) recunoasterea sau echivalarea examenelor si a creditelor;
b) examenele de diferenta si alte obligatii – unde este cazul- .
c) perioada de sustinere a examenelor de diferenta.
Studentul transferat care nu indeplineste intocmai programul stabilit de Biroul Consiliului facultatii si nu reuseste pe parcursul a maximum 2 semestre sa finalizeze examenele de diferenta precum si promovarea disciplinelor si acumularea creditelor prevazute in planul de invatamant, va fi exmatriculat.

Dispozitia de inmatriculare a studentului (in copie) se transmite unitatii de invatamant de unde vine studentul in vederea transmiterii actelor de studii catre facultatea la care s-a transferat studentul (diploma de bacalaureat, situatia scolara pe ani de studii, certificatul de nastere - copie legalizata - si totodata mentionarea expresa daca studentul a beneficiat sau nu de bursa, categoria acesteia si anii universitari - semestre - in care a beneficiat de bursa).”

Regulamentul Universitatii Babes Bolyai privind transferul:
In ceea ce priveste Universitatea Babes Bolyai, iata ce se precizeaza in Carta UBB:

„Transferul la Universitatea Babes-Bolyai poate fi solicitat numai de studenti integralisti, pana la sfarsitul primei saptamani a semestrului.

Universitatea Babes-Bolyai accepta prin transfer studenti de la universitatile din Consortiu (Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea "Al. I. Cuza" din
Iasi) sau de la alte universitati de prim rang care sunt aprobate de catre Senatul Universitatii Babes-Bolyai la propunerea consiliilor profesorale.

Cererea de transfer se avizeaza de decanul facultatii primitoare si se aproba de Rectorul Universitatii. Transferul se aproba numai in conditiile in care se transfera si alocatia bugetara. Transferul studentului de la un colegiu la altul (la aceeasi specializare) se avizeaza de catre Consiliul Colegiului.”

Asa cum reiese din regulamentele celor doua universitati, este necesar sa indeplinesti anumite conditii (cum ar fi aceea de a fi student integralist) pentru a te putea transfera, cat si sa faci rost de o serie de acte, de stampile si de semnaturi. Nu este, prin urmare, unul dintre cele mai placute demersuri, insa, daca iti doresti intr-adevar sa te transferi de la o universitate/facultate/specializare la alta, depunde efortul de a reuni toate cerintele si realizeaza-ti obiectivul!

Citeste si:
Pot sa ma transfer de la o universitate la alta?
Transferul de la o universitate particulara la o universitate de stat

Dana Saporan - editor Studentie.ro
 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: transferare  Universitate  FACULTATE  transfer 
Comentarii

Raspunde-i

@Carmen: Asta as dori si eu sa aflu....

Raspunde-i

Sunt la informatica acum, credeti ca as putea sa ma transfer din semestrul 2 la istorie-arheologie? Mie mi se pare o incompatibilitate si nu mi se poate echivala analiza matematica cu nu stiu ce materie se preda acolo...

Raspunde-i

Astia da la Babes sunt mai cu mot...Te lasa sa te chinui invatand la niste materii care nu ti se potrivesc si la care eventual vei pica, iar apoi vei fi obligat sa renunti la tot anul si sa incepi din anul 2 de la O :D halal grija pentru studenti. Ei in loc sa se gandeasca ca oricine poate lua o decizie proasta si ca un numar mare de nepromovati nu e tocmai motiv de mandrie pentru facultate( si la babes e foarte intalnita problema asta)ei te lasa un an sa mori de stres si de draci, sa cheltuiesti bani pe chirie, camin, mancare si dupa sa incepi o noua facultate! Plus ca mai este si problema orelor care se suprapun pentru ca lunea si vinerea au devenit weekend pentru multi...si dupa tot ei cu reprosuri la studenti ca nu merg la cursuri. Pacat ca s-a ajuns asa.

Raspunde-i

Buna! As avea o intrebare ... Eu am intrat la Stiinte Politice UBB anul acesta si as vrea sa ma transfer la Jurnalism ... As putea face asta? Sau doar din semestrul II?

Adauga comentariul tau
Promoveaza-ti oferta aici!
 
 

Studentie.ro iti recomanda

Taxe fictive la cazare la Iasi Taxe fictive la cazare la Iasi