Zeii greci

Zeii greci 4 389
4 stele

140073 vizualizari  |  163 comentarii

Zeii greci

Zeii greci au fost foarte mult slaviti. In perioada straveche, locuitorii Greciei si ai insulei Creta par sa fi adorat Pamantul Mama, ca zeita a fecunditatii dar si a reintoarcerii finale. Din cercetarile savantilor putem spune ca exista un cult la Cnossos si Pylos si ca era adorata o divinitate a naturii si a animalelor, Potnia Teron. Apar treptat date despre zeitati ca Zeus, Hera, Poseidon, Demeter, Atena, Ares, Hermes, Dyonisos.

 

Citeste si referatele din site-ul Studentie.ro pe aceasta tema:

Grecia antica

Zeii in mitologia antica


Zeus era zeul suprem al grecilor, parintele zeilor si al oamenilor. Ca zeu al cerului, el locuieste pe varful muntelui Olimp, varf care era socotit a fi in cer, si tot ca zeu al cerului, el este stapanul norilor, al ploii, al zapezii, al tunetului si al fulgerului, fiind reprezentat cu un fulger in mana. El supravegheaza implinirea justa a angajamentelor, respectarea dreptatii, implinirea obligatiilor conjugale. El protejeaza familia, fratia, cetatea. Mitologia a intunecat figura mareata a lui Zeus, atribuindu-i o seama de aventuri amoroase cu totul imorale.
 
Hera este personificarea feminina a cerului, in special a cerului nocturn. Ea este sora si sotie in acelasi timp a lui Zeus, impartind cu acesta puterea. Este zeita femeilor si a casatoriei.
 
Atena (Athena, numita si Palas Athena) este, dintre toate zeitatile Panteonului grecesc, cea mai apropiata de Zeus, ca una ce este nascuta, fara mama, direct din capul lui si intrupand o parte din insusirile tatalui sau. Ea conduce armatele la victorie si tot ea prezideaza la incheierea pacii. Si Ares este zeul razboiului, dar acesta este un zeu sangeros, iubind varsarea de sange pentru varsarea de sange insasi. Atena este inteleapta, prudenta, duce luptele la bun sfarsit, apoi prezideaza operele din timp de pace: adunarile din agora (piata publica), sedintele senatului etc. Ea protejeaza munca, meseriile, artele.
 
Apolo (Apollo) este unul dintre cei mai importanti zei ai grecilor. Numele sau inseamna soarele "stralucitor". De la inceput Apolo a fost o zeitate pastorala. In general insa el este cunoscut ca zeu al poeziei si al artelor.
 
Artemis este zeita fecunditatii, a castitatii si a iubirii legitime. Ca sora a lui Apolo impartaseste unele din insusirile acestuia, precum aceea de a feri pe oameni de boli, dar este in stare si sa provoace epidemiile si sa omoare cu repeziciune mai ales femei. Identificandu-se cu zeitatile lunare Hecate si Selene, ea apare ca zeita a luminii nocturne, zeita care iubeste locurile retrase, intunecoase.
 
Hermes era socotit zeu al vantului, al comertului, al castigului rapid, al artei de a trage profit in dauna altuia. Tot el este si zeul drumurilor.  
 
Hefaistos este in Panteonul grecesc zeul focului, in special al focului din adancul pamantului. Mai tarziu, in poemele homerice, apare ca mesterul iscusit care cladeste palatele zeilor si faureste toate obiectele de confort si de podoaba ale zeilor la care, fireste, se foloseste in primul rand focul.
 
Afrodita, sotia lui Hefaistos, dupa alta versiune sotia lui Ares, zeul razboiului, este zeita iubirii senzuale.
 
Poseidon, zeul marilor, fratele lui Zeus, este de asemenea una dintre zeitatile importante ale Panteonului grecesc.

Atena apare ca zeita intelepciunii .
 
In lumea subpamanteana locuiau: Hades(fratele lui Zeus), zeitele Persefona si Hecate.
 
Eroii. In secolele al Vll-lea si al Vl-lea i. Hr. a luat un mare avant cultul eroilor, care erau fie personaje omenesti indumnezeite, fie zei decazuti. Ei erau socotiti in general ca fiind nascuti din casatoria intre un zeu si o pamanteanca sau un pamantean si o zeita. Majoritatea eroilor proveneau din personalitati istorice de mare insemnatate, stramosi care au intemeiat o colonie ori au adus importante servicii cetatii si a caror amintire a luat cu vremea infatisarea unei apoteoze. Unii dintre eroi ajungeau sa fie asimilati intru totul cu zeii.
 
Cel mai cunoscut este eroul Prometeu, care la origine a fost un zeu al focului. Prometeu fura focul din fieraria lui Hefaistos si-1 aduce oamenilor. Pentru toate acestea, Zeus il pedepseste sa stea incatusat de o stanca in Caucaz si un vultur sa-i manance zilnic ficatul, care crestea la loc in timpul noptii.
 
Mitul prometeic a fructificat o intreaga literatura in Antichitate si in epocile moderna si contemporana, Prometeu devenind simbolul eroului care se sacrifica pentru binele omenirii.
 
Dintre ceilalti eroi amintim pe Teseu, care a omorit Minotaurul - monstru caruia atenienii trebuiau sa-i sacrifice din noua in noua ani cate sapte tineri si sapte fecioare - pe Ahile, pe Menelau, pe Diomede, etc.

 

Daca ti-a placut acest articol, urmareste-ne pe Facebook

Citeste mai mult despre: GRECI  ZEII 
Comentarii

Raspunde-i

Dar nu sunt imagini. Restu biiiiiiiine! ^_^

Raspunde-i

a fost pt tema la plastica

Raspunde-i

eu stiam deja :( nu are toate informatile :( puteam scrie eu unul mai bun

Raspunde-i

tare! sper sa iau un 10

Raspunde-i

Imi trebuiau la tema la instorie

Raspunde-i

da ,,,e groaznic nu m-a ajutat cu nimik am luat 10 eeeeee!!! da intradevar e bun felicit pe cei care l-au scrisss!!!!!!!!!!:):):):):):)

Raspunde-i

ne va ajuta foarte mult pt scoala

Raspunde-i

E ok dar indiferent cat scriu tre''sa citesc decat 15 randuri asa ca decat primele 20 le scriu

Raspunde-i

ma ajutat multt...b-)!

Raspunde-i

azi am trahait profa

Raspunde-i

astas eu marciuc cristian profa e vaflita

Raspunde-i

IMI PLACE SAITUL!

Raspunde-i

ea este cam levaia si cu multe cosuri pe fata him !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Raspunde-i

si cu mine profa e cam dura ha ha

Raspunde-i

supeeeeeeeeeeeer

Raspunde-i

suuuuper

Raspunde-i

E bun dar ce sunt cu astea 3 aici? Purtati discutile acasa nu pe site! In legatura cu zeii e foarte bun!

Raspunde-i

Fetelor voi de aici ati copiat? Fete ma refer la: Nicol si Tylor...Ce mama de bataie va dau! Sa veniti numai acasa sa vedeti ce bataie va dau!?! Va iubesc!

Raspunde-i

Ai dreptate sora, chiar m-am ajutat te pup! :*:*:*:*

Raspunde-i

E bun pentru scoala dar pt licau nu! Eu sunt la liceu si am luat nota 7.36 Nu e BUN PT LICEU, si chesr credeam sa ma ajute dar sora mea aveea ca tema ''Zeii greci''si ea a luat nota 10! :* Concluzia e bun pt scoala dat pt liceu nu!

Adauga comentariul tau

Studentie.ro iti recomanda

PATROCLE PATROCLE
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook