Joburile mele Adauga CV Contul meu Sfaturi cariera Aplicarile mele
 
 

Afla daca ai fost concediat legal sau nu

0 stele

11491 vizualizari  |  7 comentarii

Afla daca ai fost concediat legal sau nu
Rezumat:
  • Concediere legala
  • Contract de munca intre angajat si angajator
  • Cum afli daca ai fost concediat abuziv

Fie ca te afli la primul job sau ai deja ceva experienta profesionala, concedierea nu este niciodata o situatie placuta si de dorit. Daca iti suspectezi seful de comportament abuziv, afla situatiile in care concedierea este legala si in care, nu.

Contractul individual de munca, incheiat intre angajat si angajator, poate inceta astfel: de drept, ca urmare a intelegerii intre cele doua parti si ca urmare a vointei uneia dintre parti, caz in care vorbim despre demisie, respectiv, concediere.

In ceea ce priveste concedierea, aceasta reprezinta incetarea contractului de munca din initiativa angajatorului. Concedierea poate fi dispusa din motive ce tin de angajat si din motive ce nu tin acesta.

Conform Codului muncii, angajatorului ii este interzis sa isi concedieze salariatii:

-    pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
-    pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.

Daca ai fost concediat pentru unul dintre motivele enumerate mai sus, concedierea devine nula. La fel se intampla si daca esti concediat intr-una din urmatoarele situatii:

-    in timpul incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical;
-    in timpul concediului pentru carantina;
-    in timpul perioadei in care esti insarcinata, in condiile in care angajatorul era la curent cu aceasta situatie inainte de emiterea deciziei de concediere;
-    in timpul concediului de maternitate;
-    in timpul concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
-    in timpul concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau pana la 18 ani, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente;
-    in timpul desfasurarii serviciului militar;
-    in timpul exercitarii unei functii intr-un sindicat;
-    in timpul concediului de odihna.

Tine minte, totusi, ca toate acestea nu mai sunt valabile in cazul in care esti concediat ca urmare a falimentului firmei sau a reorganizarii judiciare a acesteia.

Concedierea este legala in urmatoarele situatii:

-    ai abateri grave sau repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contratul individual de munca, contractul colectiv de munca sau regulamentul intern;
-    ai fost arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile;
-    esti declarat inapt din punct de vedere fizic si/sau psihic in urma unei expertize medicale, fapt care nu iti permite sa iti indeplinesti atributiile;
-    nu corespunzi profesional locului de munca in care esti incadrat.

Daca motivul pentru care ai fost concediat este cel de necorespundere profesionala, angajatorul este obligat sa iti ofere un alt loc de munca in companie, corespunzator pregatirii tale.

Indiferent de motivul pentru care ai fost concediat, ai dreptul la o perioada de preaviz de 15 zile, mai putin atunci cand concedierea are loc in timpul perioadei de proba, pe motiv ca nu corespunzi profesional fisei postului.

Decizia de concediere trebuie obligatoriu sa fie scrisa si sa contina urmatoarele:


-    motivele care au determinat concedierea;
-    durata preavizului;
-    lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in situatia in care ai fost concediat din cauza necorespunderii profesionale sau a inaptitudinii fizice si/sau psihice.

Nu ezita sa iti dai in judecata firma angajatoare atunci cand constati ca ai fost concediat in mod abuziv. Tine minte: la proces, compania nu poate invoca alte motive decat cele prezente in decizia de concediere. Pentru a beneficia de drepturile prevazute in Codul muncii, in caz de concediere abuziva, fii atent ce acte semnezi atunci cand esti concediat. Nu putini angajatori te vor pune sa iscalesti, de fapt, o demisie, caz in care nu mai ai nicio solutie salvatoare la indemana.


Dana Saporan - editor Studentie.ro
 

 
Citeste mai mult despre: ANGAJAT  JOB  Concedieri 

 
Comentarii
Tu ai fost confruntat cu o astfel de situatie?

Cod

Cod de securitate

Banita valentin Luni, 14 Aprilie 2014

Am suferit un accident de munca , in urma acestuia m-am ales cu o hernie de disc...care nu necesita interventie chirugicala . Angajatorul mi-a spus ca ma va tine in concediul medical , dar dupa ce ies din concediu imi va desface contractul de munca, ce pot face in situatia aceasta

 
Stoica Marius Sambata, 24 August 2013

Salut,am lucrat in Suedia din luna Mai 2013 si contractul expira in luna Iulie 2014.La data de 23.08.2013,mi-au dat un preaviz de 15 zile cu incetarea locului de munca,m-au pus sa semnez un act pe care l-am refuzat,seful ma amenintat ca oricum daca nu plec deja demisia mi-a fost aranjata.Motivul a constat ca am muncit mai mult decat cetatenii Suedezi,Am avut discutii pe motiv ca nu sunt obisnuit cu pauzele, ca dece imi luam foarte putina pauza,credeti-ma ca am plans o zi intreaga prin ce am trecut.Pe 8 Septembrie 2013 va fi ultima zi de lucru a mea, pe motiv ca lucram prea mult,i-am explicat ca asa este felul meu,i-am explicat ca nu fumez,nu consum alcol si nu am alte obiceiuri proaste,de aceea am energie pozitiva asupra muncii.Va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat!!(inginer_stoicamarius197885@yahoo.com)Voi ajunge sa ma chinui nevinovat datorita faptului ca munceam mult,si am pus suflet ca roman in activitatiile de zi.

 
anasoricel Vineri, 09 August 2013

am lucrat 8 luni la un chiosc alimentar.dupa o spitalizare de 6 zile am fost data afara prin telefon din motive ca nu fac parte din familie ca sunt nebuna si ca am fost absenta nemotivat la locul de munca.mi s= a cerut demisia pentru a mi se da drepturile salariale si garantia materiala,am fost injurata si injosita in mod public.am facut 3 sesizari la ITM ,m-am prezentat la servici dupa concediul medical.magazinul era inchis.apoi a fost angajata o alta persoana in locul meu.I-am dat in judecata.am solicitat reintoarcerea intr-un mediu de munca ostil dar la program de munca de 8 ore in fiecare zi si am fost tratata ca un om fara cunostinte fara relatii si nebun.Am fost amenintata ca mi se vor da referinte proaste daca nu imi scriu demisia.Nu am semnat nimic nici un inventar facut de ei pe o foaie de hartie nici o demisie nici un preaviz nici o concediere nimic.

 
zuza Luni, 08 Aprilie 2013

Buna ziua,am fost angajata 2 luni de zile adica perioada de proba si mi s-a spus ca nu sunt potrivita pentru postul respectiv dar cand a venit decizia in ea scriia :..asta insemna ca eu mi-am dat demisia nu?ce se intampla daca nu semnez am nevoie de raspuns urgent.Multumesc!

 
nik Luni, 26 Noiembrie 2012

daca sunt in concediu medical pt ca am suferit un accident vascular pot fi concediat ?

 
yo Miercuri, 19 Septembrie 2012

buna ziua... am fost data afara din serviciu p motiv k s-a iesit lipsa la inventar ,cu toate k nu am fost casiera si suntem 4 angajate,nu se bate totul in casa de marcat si totusi doar pe mn m-au dat afara. e un sh care vinde haine la kg. ink nu am semnat nimic. ar trb sa semnez demisia sau ce imi sa semnez. as vrea sa ii dau in judecata pt k mi-au adus injurii de genul k eu as fi furat ,dar nu au nici o dovada in sensul asta...ce sanse de castig am?

 
Ionut Sarpe Sambata, 25 August 2012

Buna ziua lucrez in germania cu acte in regula si am un contract pe o perioada determinata mai exact pana in luna iulie 2013 dupa intocmirea contractului la 1 luna seful vine si imi spune ca ma da afara fara sa aiba un motiv in cele din urma am cerut sa mi se dea in scris de ce ma concediaza iar acesta refuza ce pot sa fac??mi sa mai spus ca pe data de 15 sept 2012 trebuie sa plec dar nu mi sa dat in scris,doar verbal va rog am nevoie de ajutor va multumesc.

 

Pagina 1 din 1

Gaseste job:
 
 

 
 

 

 

 

 
 
 
 
Inchide

E-mail

Parola

Am uitat parola Cont nou
Conteacteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook