Drept penal

Incarcat la data: 01 Februarie 2013

Autor: Alina Le-Page

Pret: 50 credite

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 19 kb

In definirea dreptului penal trebuie retinute trasaturile specifice ale acestei ramuri de drept cu privire la obiect, metoda specifica de reglementare,scopul acesteia ca si modul specific de realizare a acestui scop.

Astfel avem definitia “dreptul penal reprezinta sistemul normelor juridice care reglementeaza relatiile de aparare sociala,prin interzicerea ca infractiuni, sub sanctiuni specifice denumite pedepse,a faptelor periculoase pt valorile sociale,in scopul apararii acestor valori,fie prin prevenirea infractiunilor,fie prin aplicarea pedepselor celor care le savarsesc.”

Ca obiect al dreptului penal il constituie relatiile de aparare sociala,relatii ce se nasc intre membrii societatii pt respectarea de catre acestia a unor valori cum sunt persoana cu drepturile si libertatile sale,linistea si ordinea publica,insasi societatea in intregul ei.

Un alt obiect al dreptului penal il reprezinta relatiile de represiune penala, relatii ce se stabilesc dupa savarsirea infractiunii,intre stat si infractor,prin care statul isi reverva obligatia sa traga la raspundere penala pe infractor,iar el are obligatia sa suporte pedeapsa. Un al 3lea obiect al dreptului penal il constituie relatiile de aparare sociala-represive si de conformare- relatii care se nasc nu din momentul savarsirii faptei interzise,ci din momentul intrarii in vigoare a legii penale.

Caracterul dreptului penal trasaturile caracteristice ale acestei ramuri de drept se desprind din specificul relatiilor de aparare sociala care revin spre reglementare. Asadar in literatura juridica de specialitate aceste trasaturi sunt: autonomia,unitatea si caracterul lor de drept public.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept penal". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: drept penalcopiutecopiute drept