Contaminarea produselor alimentare cu metale grele

Incarcat la data: 04 Martie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17 kb

 Din punct de vedere chimic, in categoria “metalelor grele” intra aproape 40 metale avand densitatea mai mare de 5. In termini mai comuni, in categoria “metalelor grele” sunt cuprinse metalele cele mai toxice. Toxicitatea metalelor grele este rezultatul legarii lor de sistemele enzimatice importante din celula animala sau din anumite componente ale membranelor celulare.

CONTAMINAREA CU MERCUR

Mercurul poate exista in natura sub forma metalica (Hg), stare binucleara (Hg-Hg)2+  si starea mercurica Hg2+ . Principala sursa de mercur este mineralul cinabru (HgS) care contine 86,2% mercur. Concentratia mercurului in atmosfera va fi mai mare deasupra depoyitelor de cinabru.
Canitatea de mercur ce se poate gasi la un moment dat in apele poluate va depinde de gradul de poluare al acestor ape, deoarece mercurul este folosit in multiple directii:  in industria electrotehnica; in industria chimica;  in industria hartiei, faiantei, prelucrarea pieilor.

Prezenta mercurului in produsele alimentare

Organismul uman primeste mercur din aerul respirabil, apa de baut si alimente. Prezenta mercurului in alimente este considerata un mare pericol. Din fericire, nivelul mercurului in produsele alimentare este scazut (0,02 mg/kg), variatiile fiind in functie de tipul de produs : carne-0,075 mg/kg , oua-0,010mg/kg , peste-0,22-0,35 mg/kg . De remarcat ca mercurul provenit din semintele tratate, partial se regaseste in cerealele obtinute.

Evolutia mercurului in organism

Compusii cu mercur pot fi absorbiti in organism din tractusul gastrointestinal, respirator si prin piele, in functie de forma in care se gaseste mercurul. Mercurul elementar in stare de vapori este mult mai periculos pentru om, deoarece este absorbit prin tractusul respirator. Compusii cu mercur sub forma de aerosol sau praf, de asemenea, sunt absorbiti pe cale respiratorie.

Compusii metilici si cu clor ai mercurului pot fi absorbiti si prin piele. Dupa absorbtie, mercurul este transportat prin sange in diferite tesuturi, distribusia lui fiind dependenta de starea sub care se gaseste.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Contaminarea produselor alimentare cu metale grele". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSproduse alimentarecontaminaremetale grele
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan