Curs Drept Financiar - relatii financiare

Incarcat la data: 02 Septembrie 2010

Autor: Maja Ratzushk

Pret: 80 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 40 kb

Finantele publice (economia sectorului public) studiaza conditiile care asigura functionarea sectorului public, raporturile dintre fondurile si cheltuielile publice, sistemul de impozite si alte resurse financiare. Functiile de baza ale finantelor publice sunt : functia de mobilizare, de repartizare si de utilizare a resurselor banesti, aceasta numita si functie de repartitie, functia de control asupra crearii repartitiei, circulatiei si utilizarii resurselor publice.

1.2. Structura relatiilor financiare. Componentele structurale ale relatiilor financiare sunt : bugetul public (bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul local), veniturile si cheltuielile publice, imprumutul de stat si finantele locale ale colectivitatilor constituite in unitatile administrativ-teritoriale, controlul financiar. In cadrul raporturilor financiare sunt cuprinse doua concepte fundamentale : fondurile publice si patrimoniul public. Fondurile publice reprezinta sumele alocate din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele institutiilor publice autonome, ale institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat etc. Patrimoniul public reprezinta totalitatea drepturilor si obligatiilor statului, colectivitatilor locale sau ale entitatilor publice ale acestora privind bunurile din domeniul public sau privat, dobandite sau asumate cu orice titlu.

2.1. Sensul material si cel formal de abordare a conceptului de finante publice. Notiunea finantelor publice poate fi abordata in sens material, ca activitate sau in sens formal, ca sistem de organizare. In sens material finantele publice se caracterizeaza prin Legea nr. 500/2002 a finantelor publice, cu activitate de formare, administrare, angajare si utilizare a fondurilor publice ale statului, unitatilor administrativ-teritoriale si ale institutiilor publice ale acestora, implicate in procesul bugetar. In sens formal sistemul finantelor publice poate fi privit ca un ansamblu de organe, de institutii publice care desfasoara activitate financiara, alcatuind sistemul financiar. Acesta reprezinta ansamblul entitatii publice prin care se organizeaza realizarea finantelor publice ca activitate, in cadrul lui existand institutii publice (organe) cu competenta generala sau materiala speciala in domeniul finantelor publice.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Drept Financiar - relatii financiare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Administratie Publicacurs dreptdrept financiar
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...