Drept administrativ: notiune, obiect, trasaturi

Incarcat la data: 10 Iunie 2010

Autor: mihai alexandra

Pret: 50 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 30 kb

Dreptul adminsitrativ reprezinta acea ramura a dreptului public formata din norme juridice ce reglementeaza activitatea de administrare a treburilor statului si ale colectivitatilor teritoriale locale recunoscute de catre stat ( totalitatea oamenilor aflati intr-o unitate teritoriala).

    Trasaturi :
1.Este o ramura de drept public deprinsa din dreptul Constitutional relativ recent.
2.Reglementeaza situatii din toate domeniile intrand in contact cu aproape toate ramurile de drept.
3.Este o ramura de drept in continua schimbare, din acest motiv nu se poate codifica.
4.Raporturile de drept administrativ se fundamenteaza pe principiul inegaliatii partilor.
5.Litigiile (conflictele) se rezolva de catre autoritatea ierarhic superioara sau de catre autoritatile apartinand altei puteri (puterea judecatoreasca).
 
Tema  :   1.Comparatie intre Dreptul public si Dreptul privat .
                2.Comparatie intre Dreptul administrativ  si o alta ramura de drept.


Curs 2                                                                                                                   15.10.2008

Izvoarele dreptului administrativ
Definitie:Acestea sunt formele in care se exprima normele de drept administrativ care nasc, modifica sau sting raporturi juridice de drept administrativ.
1.Constitutia Romaniei este cel mai important izvor de drept, acest lucru rezulta din forta juridica superioara normelor de drept administrativ cuprinsa in Constitutie.
Legile constitutiei sunt cele de revizuire a constitutiei.
2.Legea – legile organice;  - legile ordinare
3.Decretele Presedintelui Romaniei cand au caracter normativ si cuprind norme de drept administrativ.
4.Hotararile de Guvern si ordonantele de Guvern sunt in majoritatea lor izvoare ale dreptului administrativ cand au caracter normativ.
5.Ordinele si instructiunile ministrilor si ale conducatorilor celorlalte autoritati ale Administratiei Publice centrale de specialitate.
6.Actele juridice emise de conducatorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale altor organe ale Administratiei Publice centrale.
7.Actele juridice ale autoritatilor publice, judetene si locale
8.Ordinele prefectilor
9.Principiile generale ale dreptului
10.Tratatele si conventiile internationale cand au devenit executorii in ordinea juridica interna.

Normele de drept administrativ
Acestea fac parte din acea categorie de norme juridice care reglementeaza, ordoneaza si organizeaza raporturile sociale ce reprezinta obiectul activitatii administrative a statului si a colectivitatilor locale cu exceptia raporturilor sociale care se nasc in procesul realizarii activitatii financiare.
Tipuri de norme:
1.Norme care reglementeaza functionarea autoritatilor administratiei publice si care formeaza pe de o parte cadrul normativ al competentelor precum si procedurile de realizare a acestora iar pe de alta parte sunt norme privind raspunderea atat a autoritatilor administratiei publice cat si functionarilor
2.Norme care reglementeaza relatiile autoritatilor administratiei publice cu persoane fizice si organisme nonguvernamentale, adica drepturile si obligatiile cetatenilor si a organizatiilor nonguvernamentale, in raportul lor de drept administrativ cu autoritatile administratiei publice.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept administrativ: notiune, obiect, trasaturi". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSOBIECTAdministratie PublicaDREPT ADMINISTRATIV
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan