Elemente de drept international

Incarcat la data: 15 Februarie 2011

Autor: Cioltan Alexandra

Pret: Gratuit

Numar pagini: 156

Tip fisier: zip

Marime fisier: 253 kb

Elemente de drept international


I.1.  Obiectul de reglementare al dreptului international public

In realitatea vietii sociale oamenii intra in diferite raporturi, potrivit pozitiei pe care o detin in cadrul organismului social si potrivit intereselor proprii.in calitatea lor de cetateni ei trebuie sa-si desfasoare aceste raporturi in conformitate cu normele de conduita sociala in cadrul carora normele juridice stabilite de organele abilitate ale statului ocupa un loc central, dreptul avand un important rol normativ regulator al raporturilor sociale.   
       

 Daca in cadrul intern al unui stat situatia se prezinta relativ simplu, statul ca putere unica avand dreptul de a edicta normele de conduita ale cetatenilor sai, a caror aplicare se asigura la nevoie prin forta de constrangere de care dispune, problema raporturilor dintre diferitele entitati ale societatii internationale se pune in termeni relativ diferiti.

In viata internationala nu exista un organ suprem, deasupra statelor, ca principale entitati ale societatii internationale, care sa stabileasca reguli obligatorii carora statele si cetatenii acestora sa li se supuna. Raporturile dintre state, dupa cum spunea si marele jurist si diplomat roman Nicolae Titulescu, sunt raporturi de coordonare, si nu de subordonare.
          
Situatia se explica prin existenta, din punct de vedere juridic, a suveranitatii statelor, potrivit careia acestea nu se supun in raporturile dintre ele unei autoritati superioare.Statele stabilesc insa, in cadrul cooperarii dintre ele, principii, norme si structuri institutionale in diferite domenii, ca expresie a solidaritatii si intereselor lor comune.

Dezvoltarea politica, economica si sociala a societatii umane, constituirea de state centralizate au pus inca in antichitate problema existentei unor reguli care sa guverneze relatiile dintre state, sa stabileasca bazele relatiilor dintre ele si limitele in care acestea pot actiona.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Elemente de drept international". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTOBIECTDrept international public
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...