Functia publica

Incarcat la data: 01 Februarie 2012

Autor: Draghici Cristina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26279 kb

Rezumat      
In tarile Uniunii Europene se remarca existenta a doua categorii de functii publice. O prima categorie este constituita din functionarii care lucreaza la nivelul institutiilor comunitare si care pot fi desemnati cu titulatura de functionari europeni. A doua categorie este formata din corpul de functionari care isi desfasoara  activitatea in administratia proprie a fiecarui stat. 

 

Demn de subliniat este si faptul ca in acest domeniu, se verifica principiul general al subsidiaritatii legislatiei comunitare. Fiecare stat membru reglementeaza regimul corpului de functionari proprii in acord cu exigentele sistemului legislativ autohton. Cu privire la functionarii europeni, reglementarea statutului acestora revine institutiilor comunitare. In ceea ce priveste reglementarea functiei publice, in tarile Uniunii Europene exista o disputa intre conceptia axata pe ideea de statut legal al functionarului public (ca in situatia adoptata in reglementarea romaneasca) si conceptia statutului contractual. intre cele doua solutii posibile diferenta majora consta in incadrarea functionarului in sfera institutiilor de drept public, model adoptat de legislatia din tara noastra sau in sfera institutiilor dreptului privat, ceea ce afecteaza puternic raportul de autoritate in care trebuie sa gandim ca se situeaza un functionar public.

 

Cuvinte cheie: oficiali europeni; oficiali din statele membre; Cartea Alba; Codul bunei cuviinte in administratia publica..


1. Considerente introductive
In contextul dreptului comunitar, cadrul normativ privind functia publica a fost influentat de adoptarea de catre Comisia Europeana a Cartii Albe cu privire la reforma administrativa, inca din martie 2000. Acest document a evidentiat principiile administratiei publice la nivel european, punandu-se accent pe calitatea serviciilor oferite, independenta functionarului, angajarea raspunderii acestuia pentru toate faptele savârsite, eficienta si transparenta serviciului public prestat catre cetatenii europeni.

 


Pentru transpunerea in practica a acestor principii a fost adoptat, in 13 septembrie 2000, Codul bunei cuviinte in administratia publica (The Code of Good Administrative Behaviour), conceput in primul rand ca un instrument de lucru pentru personalul institutiilor europene care lucreaza in mod direct cu publicul. Mai mult, codul urmareste si informarea cetatenilor asupra dreptului de a beneficia de servicii de calitate, asupra conditiilor in care trebuie sa se astepte sa fie tratati in momentul in care abordeaza o institutie europeana.
 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Functia publica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FUNCTIEAdministratie PublicaUniunea Europeana
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...