Obiectul, continutul si functiile finantelor publice

Incarcat la data: 17 Martie 2010

Autor: SIM DR

Pret: 80 credite

Numar pagini: 23

Tip fisier: zip

Marime fisier: 47 kb

In vorbirea curenta ca si in literatura de specialitate, se folosesc mai multe expresii din familia cuvantului finante, in sensuri apropiate sau diferite. Cuvantul “finante” isi are originea de la cuvantul latin “finatio” – plata in bani. In present, economistii acorda termenului de “finante” mai multe intelesuri, mai frecvente fiind:

a)fonduri banesti la dispozitia statului, prelevate in scopul indeplinirii functiilor si sarcinilor sale; b)bani si bunuri pt functionarea institutiilor publice; c)totalitatea resurselor si a sarcinilor care se refera la activitatea institutiilor publice; d)mijloace de interventie a statului in economie; e)finantele – ansamblul activitatii desfasurate in sectorul public al economiei, inclusiv administrarea finantelor publice si politicile financiare; f)finantele – relatii sociale, de natura economica, care apar in procesul constituirii fondurilor publice de resurse banesti si al repartizarii acestora in scopul satisfacerii nevoilor generale ale membrilor societatii.

Vorbind despre relatiile financiare, trebuie facuta distinctie intre finantele publice si finantele private. In primul rand, expresia de finante publice este asociata cu statul, unitatile administrativ-teritoriale si alte institutii de drept public in legatura cu veniturile, cheltuielile, imprumuturile si datoria acestora.

Unitatile administrativ-teritoriale: nivel 1 - judete (41 judete), nivel 2,3 - orase, municipii, sate, comune. Codul Siruta reprezinta codul pt fiecare judet (codul PH - 29, Ploiesti – 130534)
In schimb, finantele private sunt asociate cu relatiile intreprinderilor economice, bancilor, societatilor de asigurare, in legatura cu resursele si cheltuielile acestora, cu imprumuturile primite sau acordate, cu creantele de incasat si obligatiile de plata precum si cu asigurarile si reasigurarile.

In al doilea rand, resursele financiare publice se procura in cea mai mare parte prin masuri de constrangere si numai intr-o mica proportie pe baze contractuale. In schimb, finantele private se procura pe baze contractuale prin confruntarea pe piata a cererii cu oferta. In al treilea rand, finantele publice sunt destinate satisfacerii intereselor generale ale membrilor societatii, in timp ce finantele private sunt destinate obtinerii de profit de catre intreprinzatori. Gestiunea finantelor publice este supusa dreptului public, in timp ce gestiunea financiara a intreprinderilor se supune normelor dreptului comercial. Relatiile financiare publice se aseamana cu relatiile financiare private prin faptul ca ambele se confrunta cu probleme de echilibru financiar.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Obiectul, continutul si functiile finantelor publice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSFUNCTIIOBIECTcontinutFinante Publice
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan