Politici publice si politici sociale

Incarcat la data: 16 Aprilie 2010

Autor: gheauru mariana

Pret: 100 credite

Numar pagini: 396

Tip fisier: zip

Marime fisier: 408 kb

Politica sociala din ultimii 15 ani, desi a primit o atentie constanta, constituind unul dintre punctele tari ale procesului confuz al tranzitiei, reprezinta, datorita unor importante dezechilibre, unul dintre factorii care explica explozia saraciei.

Punctele tari ale politicii sociale pot fi sintetizate astfel:
1. Dezvoltarea structurilor legale si institutionale modern-europene. Procesul de reforma a sistemului este practic incheiat: sistemul de asistenta a somerilor, sistemul de pensii, sistemul de beneficii sociale, sistemul de asistenta sociala. Urmeaza o faza de consolidare a lor si, in cazul serviciilor de asistenta sociala, de creare a unui sistem institutional coerent.
2. Rezistenta fata de procesele dezagregative si o anumita vointa de a rezolva mai ales problemele presante. In ciuda dificultatilor, principalele sisteme de protectie sociala au functionat cu o anumita coerenta si de regula peste un minim acceptabil.
3. Declansarea unui proces ferm de descentralizare si de constituire a capacitatilor locale de a prelua o mare parte a problemelor de protectie sociala.

In raport insa cu provocarile dramatice ale tranzitiei, se poate considera ca Romania s-a caracterizat printr-un deficit de politica sociala.Pe de o parte, resursele alocate programelor sociale au fost reduse, nu numai in raport cu nevoile accentuate ale tranzitiei, dar si cu posibilitatile efective. Din acest punct de vedere, reactia Romaniei a fost singulara in raport cu cea a celorlalte state europene in tranzitie care au optat pentru o protectie sociala extraordinara, accentuata. O asemenea optiune de politica sociala a reprezentat o sursa a costurilor sociale si umane excesive ale tranzitiei. Pe de alta parte, politica sociala s-a caracterizat prin dezechilibre si zone ramase neacoperite sau slab acoperite, fapt care a afectat negativ eficienta utilizarii resurselor modeste alocate.
in consecinta, un program anti-saracie nu poate reprezenta doar adaugiri la politica antisaracie existenta, ci va trebui inevitabil sa aiba in vedere si unele schimbari de structura in orientarea politicilor sociale. Unele dintre aceste schimbari au inceput sa fie operate in ultimul an, ca de exemplu adoptarea legilor venitului minim garantat, a sistemului national de asistenta sociala, a prevenirii si combaterii marginalizarii sociale. Ele vor trebui implementate si sustinute cu energie.

Politica sociala din ultimii ani, inca prezinta cateva puncte vulnerabile, care necesita interventie:
1. Efortul financiar insuficient pentru sustinerea politicii sociale in raport cu standardele Uniunii Europene, dar si cu practica celorlalte tari europene in tranzitie. in momentul de fata, Romania se afla departe de nivelul angajarii sociale al tarilor din Europa Occidentala, precum si al celorlalte tari europene in tranzitie care nu se afla in criza. Chiar si in anul 1999, cand efortul financiar destinat sustinerii politicilor sociale a fost cel mai ridicat (18,4%), el s-a situat mult sub efortul pe care il fac tarile Uniunii Europene.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Politici publice si politici sociale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSAdministratie Publicapolitici publicepolitici sociale
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan