Stiinta administratiei

Incarcat la data: 06 Iunie 2011

Autor: radu razvan

Pret: Gratuit

Numar pagini: 36

Tip fisier: zip

Marime fisier: 78226 kb

Cap.II. METODE SI PRINCIPII UTILIZATE IN STIINTA ADMINISTRATIEI

Obiectiv fundamental:

- sa cunoasca abordarile teoretice privitoare la administratia publica ca domeniu de cercetare a stiintei administratiei;Obiective operationale:

Obiective cognitive:
O1: - sa specifice care sunt precursorii stiintei administratiei;
O2: - sa reliefeze teoriile clasice ale stiintei administratiei;
O3: - sa arate care sunt functiile organizatiei in viziunea lui Henry Fayol;
O4: - sa  argumenteze caracterul tehnic al administratiei in viziunea lui F. W. Taylor;
O5: - sa defineasca metoda in stiinta a administratiei;
O6: - sa precizeze care sunt metodele utilizate de stiinta administratiei in studierea fenomenelor administrative;
O7: - sa descrie circuitul rational al unei lucrari intr-o organizatie publica;
O8:-sa precizeze principiile utilizate in stiinta administratiei.

- Metode si tehnici didactice:
Metode expozitive:
- explicarea;
- descrierea.
Metode conversative:
- conversatia;
- conversatia euristica;
- problematizarea.
Metode de explorare directa:
- observatia;
- studiul de caz.

II.1. Precursorii stiintei administratiei


Administratia publica este comuna tuturor tarilor, indiferent de sistemul economic (feudalism, capitalism, socialism) si de forma de guvernare (monarhie, republica, dictatura). Ea se practica la nivelul administratiilor centrale si locale, a federatiilor, provinciilor si statelor.


Desi inceputurile sale sunt mai indepartate si s-au consemnat in sudul Asiei, China si Egipt, administratia publica in ipostaza de stiinta s-a cristalizat in secolul al XVII-lea, când unii profesori din Germania si Austria au tinut studentilor, la universitatile germane, cursuri privind stiintele camerale. in limba germana, “Kameralien” se traduce prin “stiinta administratiei” si cuvântul provine din limba latina – “camera” care inseamna “camera”, cu sens de institutie financiara. La inceput, stiintele camerale au studiat administratia finantelor publice, dar ulterior, ele au cuprins intreaga administratie a statului, independent de normele juridice care o reglementau.


Dintre cameralisti s-a distins in mod deosebit, Lorenz von Stein (1815-1890) care a studiat institutiile administrative in complexitatea lor si a carui opera principala poarta titlul “Teoria administratiei”. in aceasta lucrare el concepe stiinta administratiei ca pe o stiinta politica. Pornind de la continutul administratiei, in aceptiunea de activitate a organelor statului, el analizeaza conexiunile acesteia cu Constitutia.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Stiinta administratiei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ADMINISTRATIEabordari teoreticeprecursori
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...