Suport de curs - Drept penal si procedura penala

Incarcat la data: 14 Noiembrie 2010

Autor: mota alina

Pret: 80 credite

Numar pagini: 51

Tip fisier: zip

Marime fisier: 210 kb

Stiinta dreptului penal foloseste mai multe acceptiuni ale notiunii de infractiune astfel: infractiunea – fapta a omului prin care se aduce atingere unei anumite valori sociale iar cel care a savarsit o astfel de fapta trebuie sa fie pedepsit.Aceasta fapta devine infractiune numai daca indeplineste conditiile prevazute de norma de incriminare pentru a fi calificata astfel.

-    Infractiunea – fapta descrisa de legea penala. Este acceptiunea legiuitorului care interzice, sub sanctiuni specifice, faptele considerate periculoase pentru valorile sociale esentiale ale societatii. in aceasta acceptiune, infractiunea se regaseste in partea speciala a codului penal, in legi penale speciale sau in legi nepenale cu dispozitii penale(neglijenta in serviciu, darea de mita, luarea de mita, omor, furt, etc.)
-    Infractiunea – institutie fundamentala a dreptului penal care, alaturi de celelate doua - raspunderea penala si sanctiunile de drept penal, formeaza „pilonii”  dreptului penal.
Precizam ca intre aceste trei institutii exista o stransa legatura. Fara institutia infractiunii nu ar putea exista si functiona celelalte doua si invers. Astfel, potrivit dispozitiilor art. 17 alin.2 din C.pen. „Infractiunea este singurul temei al raspunderii penale". Ceea ce insemana ca fara infractiune nu poate exista raspundere penala si fara aceasta din urma nu se poate concepe aplicarea unei pedepse.

2. Definitia infractiunii

 Codul penal roman in vigoare defineste notiunea de infractiune, in art 17, ca fiind „fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala"
Consacrarea definitiei legale a infractiunii, in chiar codul nostru penal, are semnificatii deosebite atat pentru teoreticieni cat si pentru practicienii in domeniu. Astfel, ea ajuta organele competente a aplica legea penala la caracterizarea unor fapte concrete ca fiind infractiuni sau, dimpotriva avand o natura extrapenala. in acelasi timp, reflecta unele principii fundamentale ale dreptului penal, cum sunt: principiul raspunderii subiective si principiul legalitatii incriminarii.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Suport de curs - Drept penal si procedura penala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs drept administrativprocedura penala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan