Teoria constitutiei - notiunea de regim constitutional

Incarcat la data: 03 Iunie 2010

Autor: andreea andleea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 12 kb

Experienta istorica dovedeste ca fiecare stat isi stabileste modul de organizare si exercitare a puterii in constitutie. Nu intereseaza, din acest punct de vedere, daca constitutia statului se prezinta sub forma unor cutume sau a unui act adoptat printr-o procedura speciala.

Legea fundamentala a tarii = Legea suprema = Pactul fundamental =CONSTITUtIE.  Acest concept poate fi definit dintr-o dubla perspectiva: materiala si formala. Din punct de vedere material, regimul constitutional exprima ansamblul de reguli care reglementeaza organizarea si conducerea unui stat intr-o anumita etapa a dezvoltarii sale. Orice stat, numai prin faptul existentei sale, are o organizare, o constitutie.
   
Din punct de vedere formal, regimul constitutional exprima exteriorizarea sau obiectivarea ansamblului de reguli care reglementeaza organizarea si conducerea unui stat intr-un document politico-juridic (constitutie). Regimul constitutional in sens formal corespunde statelor moderne, care sunt guvernate pe baza constitutiilor scrise.
   
Substanta regimului constitutional - regulile de organizare si conducere a statului, indiferent care ar fi forma lor: cutumiara sau scrisa. Fiecare stat modern are nevoie de o Constitutie, pentru ca intr-un stat de drept, guvernantii nu exercita puterea decat in virtutea unor prerogative stabilite intr-un act, prin care sunt investiti cu anumite functii. O asemenea investire se face prin intermediul constitutiei. Guvernantii (organe care exercita cele trei puteri: legislativa, executiva, judecatoreasca) detin prerogative in baza constitutiei sau a unui act normativ cu valoare constitutionala si nu a unei legi ordinare sau organice. Uneori, atributiile lor concrete pot fi (si sunt) stabilite prin lege, dar in prealabil este necesar ca locul, rolul si functiile acestora in sistemul de guvernare sa fie stabilite in constitutie. intr-un stat se legifereaza, se administreaza si se judeca potrivit constitutiei.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teoria constitutiei - notiunea de regim constitutional". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ADMINISTRATIECURSPiata Constitutiei
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan