Teoria generala a institutiilor politice

Incarcat la data: 08 Martie 2010

Autor: Negrescu Florin

Pret: 100 credite

Numar pagini: 109

Tip fisier: zip

Marime fisier: 147 kb

Dreptul - ansamblul normelor juridice edictate sau sanctionate de stat, prin care acesta stabileste drepturile si obligatiile indivizilor, modul de organizare si functionare a puterilor statului, precum si raporturile intre ele si prin care sunt instituite si aparate ordinea si stabilitatea sociala, norme a caror respectare este obligatorie si asigurata prin forta de constrangere a statului.

Originea dreptului se intersecteaza cu procesul de formare a statului. Dreptul s-a format intr-o prima faza in mod inconstient, ca rezultat al unui proces psihologic, in care omul reactioneaza la anumiti stimuli externi. La inceputul acestei faze, dreptul se prezenta sub forma unor obiceiuri sau practici neunitare, haotice. in a doua faza, dreptul, desi inca rudimentar se formeaza ca actiune constienta, fiind impus de o forta publica.

 Termenul de institutie juridica presupune: - un grup unitar de norme juridice care fiecare in parte reglementeaza, din perspective diferite, aceleasi relatii sociale; - o componenta a sistemului de drept in alcatuirea caruia se include totalitatea normelor juridice care reglementeaza un manunchi unitar de relatii sociale si instaureaza o categorie aparte de raporturi juridice.

Normele juridice sunt topite si forjate intr-o noua entitate juridica, reglementand anumite raporturi sociale. Aceasta entitate (abstracta) este institutia juridica. Putem conferi calitatea de institutie juridica atat unui complex sau unui grup unitar de norme juridice, cat si raporturilor juridice astfel reglementate.

Rolul dreptului consta in formularea regulilor de conduita general-obligatorii atat pentru indivizi – priviti separat sau in grup, potrivit anumitor principii si criterii – cat si pentru organismele care exercita autoritatea publica.

Necesitatea edictarii normelor juridice – nevoia de ordonare si disciplinare a relatiilor dintre oameni. in lipsa lor, care constrang indivizii la modele de comportament social, fiecare om ar fi liberul sau arbitru si ar fi tentat sa-si impuna dreptul si libertatea prin forta. Fiind constient de acest pericol, fiecare individ renunta, de bunavoie sau constrans, la o parte din libertatea sa, asigurandu-se astfel libertatea si egalitatea tuturor unul fata de altul.

 Dreptul apare si ca o garantie a guvernatilor impotriva abuzurilor administratiei, intrucat Constitutia si legislatia sub-secventa acesteia garanteaza drepturile si libertatile cetatenesti.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Teoria generala a institutiilor politice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSinstitutii politicegreva generala invatamantburse drept
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan