Bazele agrobiologice ale mecanizarii

Incarcat la data: 28 Octombrie 2010

Autor: Marius

Pret: 100 credite

Numar pagini: 93

Tip fisier: zip

Marime fisier: 149 kb

Subiectele: 1. Obiectivele pedologiei ca stiinta. Solul si factorii de solificare 2. Notiuni de fertilitate. Tipuri de fertilitate 3. Notiuni de fond funciar

1. Obiectivele pedologiei ca stiinta. Solul si factorii de solificare
Pedologia este stiinta care se ocupa cu studierea intrebarilor referitoare:- formarii solurilor;- evolutiei solurilor;- insusirilor solurilor;-  clasificarii solurilor;- raspandirii solurilor;- metodelor de folosire rationala a solurilor.
 
Termenul „pedologie” este de origine greaca si provine din cuvintele (1862):
- „pedon” – inseamna sol, teren, ogor
- „logos” – cu inteles de stiinta.
- Drept obiect de studiu al pedologiei ca stiinta il constituie – solul, considerat drept „produs” natural al mediului si serveste principalul mijloc de productie in agricultura.
- Solul – este socotit ca formatiune naturala recenta de la suprafata litosferei, prezentata printr-o succesiune de orizonturi, care s-au format si se formeaza permanent prin transformarea rocilor si materiei organice sub actiunea factorilor fizici, chimici si biologici in zona de contact a atmosferei cu litosfera.
- Teorii referitoare formarii si evolutiei solului apar dupa 1800 dintre care putem aminti cea de ordin:
a) chimic
- teoria humusului (scoala lui A. Thaer), care sustine ca plantele se hranesc cu humus;
- teoria minerala (scoala lui J. Liebig), care sustine ca plantele se hranesc extragand din sol sarurile minerale.
b) fizic
- nisipul;
- argila;
- humusul;
- calciul.
c) microbiologic (scoala lui L. Pateur) – arata rolul mare a microorganismelor (bacteriile) in transformarile biochimice in masa solului.
d) agrogeologic (scoala lui F. Fallou) – considera solul o roca afanata, rezultata prin transformarea unor roci masive.
e) naturalist (fondator – V. Dokuceaev) – concluziile stiintifice si practice fiind valabile pana in prezent:
- solul se formeaza conform legilor naturale sub influenta factorilor naturali de solificare;
- fiecare tip de sol – prezinta o individualitate.

In tara noastra primele insemnari asupra solului ne-au ramas de la Dimitrie Cantemir („Descrierea Moldovei”, 1716).
- Primul invatat roman care se ocupa si de studierea solului este agronomul Ion Ionescu de la Brad.
- Fondatorul pedologiei ca stiinta – Gh. Munteanu Murgoci.
- Printre numeroasele masuri ce pot asigura sporirea productiei agricole, o importanta majora o are si cele ce se refera introducerii in circuitul agricol a terenurilor neproductive si cresterea productiei la unitatea de suprafata.
- Rezolvarea acestor probleme se bazeaza pe cunoasterea solului ca principal mijloc de productie agricola.
- Dupa cum s-a mentionat – solul se defineste ca fiind o formatiune naturala de la suprafata litosferei si este prezentat printr-o succesiune de orizonturi care s-au format si continua sa se formeze permanent in rezultatul transformarilor partii minerale si materiei organice sub actiunea factorilor de solificare de origine fizica, chimica si biologica.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Bazele agrobiologice ale mecanizarii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MecanizareaPEDOLOGIEcurs agricultura
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...