Biotehnologii - note de curs

Incarcat la data: 22 Aprilie 2010

Autor: Escu Dan

Pret: 80 credite

Numar pagini: 29

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1532 kb

Inca din antichitate erau utilizate, in mod empiric, unele metode biotehnologice cum ar fi fermentatiile cu ajutorul microorganismelor, cunoscute cu cateva milenii inainte de era noastra. Babilonienii cunoasteau, inca din mileniul VI i.H., modul de preparare a berii precum si bioconversia alcoolului etilic in acid acetic (otet). Mai tarziu, in mileniul III i.H., sumerienii cunosteau tehnologia fabricarii a peste 20 de tipuri de bere. Descoperirile au demonstrat ca majoritatea popoarelor antice utilizau drojdiile pentru fabricarea unor produse alimentare (paine, vin, bere etc) precum si bacteriile pentru obtinerea derivatelor lactate.

Progrese insemnate sunt realizate incepand din secolul XVII cand olandezul ANTON VAN LEEUWENHOEK (1632- 1723) a descoperit, in anul 1680, la microscopul ce l-a inventat, existenta unei lumi microbiene, necunoscuta pana atunci. La microscopul sau cu putere de marire de circa 300 de ori, a observat micile vietati pe care le-a numit “animalcule”, cu forme sferice, drepte sau spiralate, care traiesc in apa de rau, decoctul de fan, saliva si mustul de bere. Cercetarile sale au facut obiectul a 112 comunicari stiintifice, prezentate la Royal Society of London.

In secolul XIX, savantul francez LOUIS PASTEUR (1822- 1895) a demonstrat ca in procesul de fermentatie alcoolica are loc transformarea glucidelor in alcool etilic, cu degajare de CO2, proces care furnizeaza energia necesara celulelor de drojdii ce se dezvolta chiar in absenta O2. Concomitent extinde studiile asupra fermentatiilor butirica si lactica.

in timpul primului razboi mondial, WEIZMANN a descoperit fermentatia acetono- butanolica iar produsii derivati i-a folosit la sinteza cauciucului sintetic (butadiena) si a unui exploziv denumit cordita. Cercetarile biologului scotian ALEXANDER FLEMING, initiate in anul 1929, au deschis era microbiologiei industriale moderne, prin elaborarea bazelor de obtinere a penicilinei. A urmat descoperirea streptomicinei de catre colectivul condus de WAKSMAN (1943) si al chloramphenicolului creat de SMITH si WORREL (1953). Pana in anul 1959 s-au elaborat peste 4000 de antibiotice, perfectionandu-se tehnicile si instrumentarul necesar in industria ffarmaceutica (bioreactoare automatizate).

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Biotehnologii - note de curs". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSBIOTEHNOLOGIIAgriculturaNOTE DE CURS
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan