Cuplaje - caracterizare, functii indeplinite, clasificare

Incarcat la data: 31 Octombrie 2010

Autor: hotea david cristi

Pret: 80 credite

Numar pagini: 36

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2934 kb

Cuplajele realizeaza legatura permanenta sau intermitenta intre doua elemente consecutive ale unei transmisii, in scopul transmiterii miscarii de rotatie si a momentului de torsiune, fara a modifica legea de miscare. Din modul de definire a cuplajelor, rezulta functia principala a acestora: transmiterea miscarii si a momentului de torsiune. Marea diversitate a domeniilor de folosire a cuplajelor a impus atasarea acestora si a altor functii suplimentare:

- compensarea abaterilor de pozitie a elementelor legate prin cuplaj (axiale, radiale,
unghiulare sau combinate), datorate erorilor de executie si/sau montaj;
- protectia impotriva socurilor si vibratiilor;
- intreruperea legaturii dintre cele doua elemente;
- limitarea sarcinii transmise;
- limitarea turatiei;
- limitarea sensului de transmitere a sarcinii.

Plecand de la aceste functii, in fig.5.1 este prezentata clasificarea cuplajelor. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cuplajele sunt: siguranta in functionare; dimensiuni de gabarit reduse; montare si demontare usoare; sa fie echilibrate static si dinamic; sa asigure durabilitate ridicata.

Pentru legarea fixa a doi arbori se folosesc cuplajele permanente fixe. Aceste cuplaje transmit socurile si vibratiile, montajul realizandu-se cu conditia respectarii coaxialitatii arborilor. Pentru cuplarea arborilor care, la montaj si/sau in timpul functionarii, prezinta abateri de la coaxialitate, se folosesc cuplaje permanente mobile rigide – care transmit socurile si vibratiile – sau elastice – care, datorita elementului elastic, amortizeaza socurile si vibratile.

Pe langa preluarea, in anumite limite, a abaterilor, cuplajele elastice modifica si frecventa proprie a sistemului, aducand aceasta frecventa in afara turatiei de regim. in acest fel se micsoreaza efectul sarcinilor dinamice, energia data de aceste sarcini fiind inmagazinata, temporar, sub forma unei energii potentiale, in elementul elastic, si redata, la incetarea actiunii sarcinii dinamice, sistemului din care face parte cuplajul.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cuplaje - caracterizare, functii indeplinite, clasificare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CLASIFICAREcurs agricultura
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan