Curs Ameliorarea plantelor

Incarcat la data: 13 Octombrie 2010

Autor: DanielaTrifan

Pret: 80 credite

Numar pagini: 68

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1458 kb

Ameliorarea plantelor este stiinta agrobiologica aplicativa care studiaza soiurile si hibrizii de plante agricole, elaboreaza metode de imbunatatire a acestora si de obtinere a unor genotipuri noi cu valoare agronomica superioara.


Termenul de ,,ameliorare” provine din latinescul ad = la si melior = mai bine, avand intelesul de imbunatatire. Asadar, chiar din etimologia titlului acestei stiinte, se poate deduce rolul sau intre stiintele agronomice si anume imbunatatirea plantelor cultivate, respectiv a particularitatilor lor biologice, excluzand masurile tehnologice de realizare a culturii. in acest sens, se selecteaza cele mai pretioase forme, apreciind nivelul de productivitate si calitatea recoltei; nivelul de rezistenta la factorii biotici (influenta patogenilor si insectelor) si abiotici (temperatura joasa si inalta, deficitul de apa si/sau nutrienti in sol s.a.). Aceste genotipuri pretioase selectionate, la nivel de populatii, se numesc soiuri.


Individul este unitatea biologica elementara a unei populatii, al carui genotip are o manifestare fenotipica distincta, conditionata de relatiile dintre gene si conditiile de mediu.


Elita (planta elita) este individul cu caracteristici deosebite sau superioare celorlalti indivizi din populatie.


Populatia este reprezentata de un grup de indivizi inruditi intre ei, care se reproduc strict in acelasi mod si ocupa un anumit areal, fiind supusi transformarilor sub actiunea acelorasi factori de evolutie.


Linia reprezinta o populatie formata din descendentii rezultati pe cale sexuata de la o singura planta autogama, prin autofecundare. Cand planta este homozigota, descendentii formeaza o linie pura (constituita din indivizi identici genotipic). Plantele alogame formeaza prin autofecundare o linie consangvina.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Ameliorarea plantelor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: curs agriculturaameliorarea plantelor
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan