Curs de oenologie

Incarcat la data: 04 Ianuarie 2011

Autor: lucrari licenta

Pret: 100 credite

Numar pagini: 184

Tip fisier: zip

Marime fisier: 418 kb

5 (1 review)

Oenologia este stiinta care se ocupa cu studiul metodelor si procedeelor de producere, maturare, stabilizare si imbuteliere a vinurilor si a celorlalte produse obtinute pe baza de struguri, must si vin, in scopul realizarii unor produse finite care sa corespunda exigentelor consumatorului.
   
Denumirea de oenologie vin de la cuvintele grecesti oenos, care inseamna vin si logos, care inseamna vorbire. in sens mai larg, oenologia poate fi considerata stiinta vinului. Datorita faptului ca este o stiinta cu caracter practic, de multe ori ea este denumita si tehnologia vinului.
   
Conform dictionarului limbii romane, vinul este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea mustului de struguri (sau prin fermentarea altor fructe). Aceasta definitie este, pe de o parte destul de generala si incompleta, iar pe de alta parte, eronata deoarece include in categoria vin si bauturile obtinute din fructe. O definitie mult mai completa este data in Legea viei si vinului (nr.244/2002): „vinul este bautura obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica, completa sau partiala, a strugurilor proaspeti, zdrobiti sau nezdrobiti, ori a mustului de struguri. Taria alcoolica dobandita (efectiva) a vinului nu poate fi mai mica de 8,5% in volume”.
   
CUPRINS

1.Introducere…………………………………………………...........................3
Constructii vinicole, echipament tehnologic si materiale oenologice…….....5
2.Strugurii materie prima pentru vinificatie…………………..........................23
3.Tehnologia prelucrarii strugurilor…………..................................................36
4.Compozitia chimica a mustului…………......................................................44
5.Tehnologia prelucrarii mustului……………………………………….........57
6.Mecanismul biochimic al fermentatiei alcoolice a mustului…………..........75
7.Mecanismul biochimic al formarii unor produsi secundari ai fermentatiei alcoolice………………………......................................................................80
8.Tehnologia fermentarii mustului……............................................................81
Compozitia chimica a vinului…………………………………………….99
Operatii si tratamente efectuate in timpul evolutiei vinului…………......108
9.Evolutia si fazele de dezvoltare ale vinului…….......................................113
10.Limpezirea vinului…………….................................................................122
11.Modificari nedorite care pot sa apara in vin..............................................142
12.Tratamente de stabilizare aplicate vinului.................................................160
13.imbutelierea vinului……..........................................................................170
14.Clasificarea vinurilor si a produselor pe baza de struguri, must sau vin...183

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs de oenologie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PRODUCTIEVINULcurs oenologie
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...