Cursuri Agricultura

Leguminoase pentru boabe

Importanta. Plantele cuprinse in aceasta grupa fitotehnica au ca produs principal semintele (boabele) bogate in proteina. Aici sunt incluse: mazarea, fasolea, soia, lintea, nautul, bobul, lupinul, latirul, arahidele si fasolita. Toate fac parte...

Numar pagini: 85  |  Marime fisier: 2717 kb

Biotehnologii - note de curs

Inca din antichitate erau utilizate, in mod empiric, unele metode biotehnologice cum ar fi fermentatiile cu ajutorul microorganismelor, cunoscute cu cateva milenii inainte de era noastra. Babilonienii cunoasteau, inca din mileniul VI i.H., modul...

Numar pagini: 29  |  Marime fisier: 1532 kb

Materii alimentare utilizate in panificatie

Faina de grau este principala materie alimentara care se utilizeaza in industria panificatiei. Ea rezulta prin macinarea graului in diferite variante de extractie. Faina de grau are o compozitie chimica variabila (tabel 1.1.) care depinde de soiul...

Numar pagini: 31  |  Marime fisier: 149 kb

Politici agricole comunitare

Criza agriculturii romanesti s-a datorat esecului agriculturii colectiviste, determinat la randu-i , de politica antieconomica si mai ales antitaraneasca a fostului regim totalitar. Aceasta politica s-a concretizat in volumul redus al...

Numar pagini: 138  |  Marime fisier: 169 kb

Ecologie - Definitii si conceptii

1. Scurt istoric al dezvoltarii ecologiei ca stiinta. Ecologia - a aparut  in a doua jumatate a sec XIX ca urmare a unor necesitati economice a societatii umane. In aceasta perioada industria si agricultura au cunoscut o dezvoltare...

Numar pagini: 5  |  Marime fisier: 10 kb

Procesul Tehnologic de Obtinere a Sucului de Tomate

Pentru desfasurarea normala a activitatii zilnice si mentinerea starii de sanatate organismul are nevoie de o anumita cantitate de energie si de factori nutritivi ca proteine, glucide, lipide, vitamine, saruri minerale, apa, s.a. Deosebit de...

Numar pagini: 31  |  Marime fisier: 145 kb

Curs Bauturi alcoolice

In functie de continutul in alcool etilic: bauturi slab alcoolice (1...8% vol.) - bere; bauturi moderat alcoolice (8...22% vol.) - vinuri naturale si vinurile speciale; bauturile alcoolice tari (22...70% vol.) - bauturi alcoolice distilate. In...

Numar pagini: 18  |  Marime fisier: 98 kb

Controlul sanitar veterinar al laptelui materie prima si a produselor lactate

Denumirea de lapte, fara indicarea speciei de la care provine, este atribuita laptelui de vaca. Cand este vorba de lapte de la alte specii se va arata intotdeauna si specia de la care provine  ( lapte de bivolita, capra, oaie etc.)....

Numar pagini: 11  |  Marime fisier: 17 kb

Enologie

Operatii tehnice aplicate mustului inaimnte de fermentare; Dupa obtinere, pentru a da nastere prin fermentare la un vin de calitate, mustul este supus unor operatiuni tehnologice curente. Scopul lor este acea de a obtine prin amestecarea...

Numar pagini: 5  |  Marime fisier: 7455 kb

Infiintarea plantatiilor pomicole

Gradinile familiale ce se infiinteaza pe langa case, pot avea o suprafata pana la opt-zece ari. In caz, productia de fructe asigura nevoile de consum ale familiei. Livezile ce trec de 10 ani, se fac cu scop commercial si ele cuprind de regula un...

Numar pagini: 11  |  Marime fisier: 21 kb

Dezvoltare rurala

Procesul tranzitiei de la economia supercentralizata la economia de piata a generat, in agricultura si dezvoltarea rurala a Romaniei, multiple probleme de ordin economic si social. De aceea, este normal ca preocuparile privind identificarea unor...

Numar pagini: 118  |  Marime fisier: 227 kb

curs agromarketing

Obiective - intelegerea importantei economice si sociale a agromarketingului; - definirea conceptului si a sistemului de agromarketing; - evidentierea particularitatilor agromarketingului;   - cunoasterea raporturilor dintre utilitatile...

Numar pagini: 0  |  Marime fisier: 5114 kb

Entomologie agricola

Entomologia este stiinta care se ocupa cu studiul animalelor care au corpul segmentat. Etimologic, termenul de entomologie deriva din cuvintele grecesti “entoma” ce inseamna intretaiat sau segmentat si “logos” ce inseamna...

Numar pagini: 213  |  Marime fisier: 6238 kb

Monitoring Forestier

Monitoringul reprezinta supravegherea continua, evidentierea schimbarilor in starea unui obiect si evaluarea semnificatiilor si implicatiilor multiple ale acestor schimbari, urmate de elaborarea de masuri care se impun pentru redresarea starii...

Numar pagini: 40  |  Marime fisier: 479 kb

Curs Agricultura - ecologia graului

Pentru a trece la etapa generativa este necesara peioda de vermalizare care se desfasoara in sezonul de iarna si in care se satisface necesarul de temperature scazute. Dupa vermalizare tulpinile pierd capacitatea de a diferentia frunze si capata...

Numar pagini: 3  |  Marime fisier: 10 kb

Curs Tehnologii agricole vegetale

Definitie: Tehnologiile agricole studiaza itinerarile tehnologice care se practica diferentiar in functie de particularitatile biologiceale plantelor, cerintelor fata de conditiile de mediu cu scopul de a obtine productii ridicate cu o calitate...

Numar pagini: 5  |  Marime fisier: 9 kb

Microbiologia produselor alimentare

Microbiologia este o stiinta fundamentala care studiaza morfologia, fiziologia si sistematica microorganismelor, originea si evolutia lor, fenomenele de ereditate si variabilitate microbiana. Etimologia cuvantului provine din limba greaca: micros...

Numar pagini: 101  |  Marime fisier: 206 kb

Agrochimie

Agrochimia - constituie o ramura a chimiei, aplicata la agricultura, care se ocupa cu problemele de chimizare a agriculturii. Prin "chimizarea agriculturii" se intelege, aplicarea pe scara larga in tehnologiile de productie agricola a...

Numar pagini: 154  |  Marime fisier: 930 kb

Curs Agricultura generala - solul

Pedologia este stiinta care, se ocupa cu studiul solului sub aspectul genezei, evolutiei, caracterelor morfologice, proprietatilor fizice, chimice si biologice, clasificarii, repartitiei geografice, utilizarii rationale. Etimologic, termenul de...

Numar pagini: 108  |  Marime fisier: 443 kb

Planul national apicol

II. Descrierea serviciilor veterinare – activitate in sectorul apicol, importanta existentei lor, programe si actiuni privind sectorul apicol; II.1- Lista medicamentelor autorizate care pot fi folosite de apicultori; II.2- Lista...

Numar pagini: 44  |  Marime fisier: 121 kb

Cuibul albinelor

Albinele melifere isi produc singure ceara, materialul necesar pentru construirea adaposturile si incaperilor pentru provizii. Aceasta se intampla mai ales in lunile aprilie – iunie/iulie, insa numai in cazul unei alimentatii bogate in...

Numar pagini: 14  |  Marime fisier: 875 kb

Colonia de albine

Hotarator pentru o apicultura prospera este ca stuparul sa considere si sa inteleaga albinele ca pe o colonie, ca pe o familie compusa din 30.000-50.000 indivizi. Colonia albinelor are nevoie, pentru a functiona normal si fara probleme timp...

Numar pagini: 10  |  Marime fisier: 2406 kb

Anatomia si fiziologia albinei

Sistemul muscular al albinei este de tip striat, cu exceptia muschilor directi ai zborului. Fibra musculara striata are la exterior o membrana, sarcolema si in interior sarcoplasma, cu miofibrile si nuclei asezati central, pe un singur rand,...

Numar pagini: 14  |  Marime fisier: 1459 kb

Specii si rase de albine

Din genul Apis fac parte patru specii de albine: albina indiana uriasa, albina pitica galbena, albina indiana si albina melifera. Albina indiana uriasa (Apis dorsata Fabr.). Asa dupa cum ii arata numele, albina indiana uriasa prezinta cele mai...

Numar pagini: 15  |  Marime fisier: 4859 kb

Importanta cresterii albinelor

Datorita particularitatilor biologice specifice, albinele furnizeaza omului importante produse, cum sunt: mierea, ceara, polenul, pastura, laptisorul, propolisul, veninul si apilarnilul, iar prin polenizarea suplimentara selectiv incrucisata a...

Numar pagini: 28  |  Marime fisier: 55 kb

Produsele coloniei de albine

Din totdeauna, mierea si ceara au jucat un rol important in istoria omenirii si au fost foarte utilizate. O definitie destul de buna a mierii o gasim intr-o dispozitie din 21 martie 1930 (RGBI. I 101), unde in articolul I se sune: „Mierea...

Numar pagini: 6  |  Marime fisier: 14 kb

Apicultura - plante melifere

Principalele plante din aceasta categorie, care prezinta interes pentru apicultura sunt: floarea-soarelui, rapita de toamna, mustarul alb, coriandrul, hrisca si altele. Floarea-soarelui (Helianthus annus) reprezinta principala planta...

Numar pagini: 10  |  Marime fisier: 20 kb

Apicultura

Stupii moderni, sistematici, pot fi verticali si orizontali. Un stup sistematic, in general, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: - sa fie de capacitate mare (70-90 litri), cu toate piesele componente mobile si cu dimensiuni standard,...

Numar pagini: 13  |  Marime fisier: 23 kb

Protectia plantelor

Insecta este raspandita in Europa, Asia Centrala, Nordul Africii; in tara noastra este frecventa in toate regiunile. Plante-gazda si aspectul daunarii. Specie polifaga. Adultii si larvele, sapand galerii superficiale in sol, reteaza radacinile...

Numar pagini: 60  |  Marime fisier: 115 kb

Zootehnie si nutritie animala

Foarte veche ca indeletnicire a omului, cresterea animalelor ca stiinta a luat nastere in anul l846 odata cu infiintarea primei catedre de specialitate in cadrul Institutului National agricol de la Versailles. Termenul de zootehnie este introdus...

Numar pagini: 77  |  Marime fisier: 174 kb

Rezultate 31 - 60 din 117
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...