Industria laptelui

Incarcat la data: 04 Februarie 2012

Autor: Ana-Maria Naie

Pret: Gratuit

Numar pagini: 294

Tip fisier: zip

Marime fisier: 428804 kb

CAP. I. STRUCTURA, COMPOZITIA SI PROPRIETATILE LAPTELUI

1. Structura laptelui.
Laptele este secretia caracteristica a glandelor mamare a tuturor mamiferelor femele. In diferite parti ale lumii, se utilizeaza laptele diverselor specii de mamifere pentru consum in stare fluida sau sub forma de produse lactate.

   

Popoarele din Europa, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda consuma in cea mai mare parte lapte de vaca si produsele sale. in Europa de Nord, se foloseste pe scara larga laptele de capra si de oaie, laponii consuma lapte de ren, iar in Asia de S-E  laptele de bivolita, de iapa.
   

Laptele este unul din putinele alimente ce pot fi consumate in stare naturala. Este singurul produs din alimentatie, cu exceptia mierii a carei unica functie in natura este de a servi ca aliment.
   

Laptele poate fi definit ca "secretia proaspata, integrala obtinuta prin mulgerea completa a mamiferelor sanatoase, excluzand cea obtinuta in perioada de 15 zile inainte si 7 zile dupa fatare".
   

Laptele este un lichid de culoare alb - galbui, cu gust dulceag si miros caracte-ristic, placut. Datorita functiei sale - hrana pentru tineret - este un aliment complet si complex, cu valoare nutritiva ridicata. Fiind unicul aliment in prima perioada a vietii, el contine toate substantele necesare vietii si dezvoltarii. El acopera in cea mai mare masura nevoile omului in alimente de origine animala.
   

Caracteristica esentiala a compozitiei laptelui o constituie armonia sa, ceea ce ii confera o valoare alimentara exceptionala, facandu-l indispensabil pentru copii si foarte folositor pentru adulti.
   

Prin compozitia sa chimica bogata si variata, laptele asigura majoritatea substan-telor necesare construirii tesuturilor vii si a intretinerii proceselor metabolice ce se petrec in organism. Valoarea sa energetica este de 65 - 66 cal pentru 100 g.
   

Laptele este produsul de secretie al glandelor mamare. Celulele secretoare ale acestei glande construiesc componentele laptelui din compusii din sange. Pentru fiecare litru de lapte secretat, prin glanda mamara de vaca trec aproximativ 500 l sange. Absorb-tia componentelor din sange de catre glanda mamara si secretia lor in lapte este un proces activ, atat prin faptul ca glanda mamara biosintetizeaza componente noi ( lactoza, cazeina ) cat si prin modificarile de concentratie ale componenetelor aduse de sange in celulele glandei.

 


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Industria laptelui". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSLAPTEindustria laptelui
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...