Plante horticole

Incarcat la data: 31 Ianuarie 2012

Autor: nicoara ioan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 39608 kb

10.1.PRODUCEREA MATERIALULUI SADITOR VITICOL
Materialul saditor destinat infiintarii plantatiilor viticole se produce anual in ferme specializate. Aceste subunitati specializate distincte poarta numele de “pepiniere viticole”, unde sunt delimitate mai multe sectoare:

 

A.Plantatia de portaltoi. Este cultura in care anual se produc butasii destinati altoirii cu soiurile nobile, precum si butasii necesari infiintarii de noi plantatii de portaltoi;
B.Plantatia pentru producerea coardelor altoi. Coardele necesare in procesul de altoire si de obtinere a vitei de vie altoite sunt recoltate din plantatii speciale, denumite si plantatii mama. Plantatia mama destinata producerii de coarde altoi este alcatuita din material selectionat, cu indici de calitate superiori, libere de boli si daunatori.
C.Sectorul de producere a vitelor altoite. Producerea materialului viticol destinat plantarii (vitele altoite) cuprinde mai multe etape a caror succesiune este urmatoarea:

  • -pregatirea materialului pentru altoire;
  • -altoirea (se practica copulatia perfectionata);
  • -stratificarea butasilor (premergator fortarii, butasii altoiti se supun asa numitei
  • operatiuni de stratificare in rumegus umezit;
  • -fortarea butasilor altoiti (consta in introducerea lazilor cu material stratificat in camere
  • de fortare, unde factorii de microclimat sunt mentinuti in limite optime parcurgerii
  • proceselor de calusare, rizogeneza si lastarire;
  • -plantarea in scoala de vite.

 

10.2.iNFIINTAREA PLANTATIILOR VITICOLE
Sisteme de plantatii viticole
Denumirea de sistem a plantatiilor viticole este definita prin desimea vitelor la hectar, forma de conducere, protejarea sau neprotejarea impotriva temperaturilor de inghet si de mijloacele de sustinere utilizate. in acest context, literatura de specialitate caracterizeaza urmatoarele sisteme existente in viticultura noastra.

 

Sistemul clasic. Este mult folosit, distantele intre randuri fiind de 2 m, iar pe rand este variabila, in functie de soi si forma de conducere, desimea osciland in acest caz intre 3000-6000 butuci/ha. Este sistemul care asigura conditii bune proceselor de crestere si fructificare atat soiurilor pentru struguri de masa, cat si pentru cele de vin si permite de asemenea sa se efectueze mecanizarea lucrarilor de intretinere.

 

Sistemul de plantatie cu distante mari intre randuri. Se caracterizeaza prin randuri la distanta de minimum 2,75 m intre ele, cu 1500-3000 butuci/ha si este sistemul adecvat soiurilor viguroase si nepotrivit soiurilor cu vigoare mijlocie si mica.

 

Sistemul intensiv de plantatie. Este sistemul care stimuleaza intrarea timpurie pe rod. Se practica distantele mici intre plante, desimea fiind de 6000-10000 butuci/ha. Se preteaza acestui sistem soiurile de vigoare redusa, pe terenuri cu fertilitate slaba, care se taie la cepi si cordite.

 

Sistemul superintensiv de plantatie. Se practica in prezent in scop experimental, folosindu-se soiuri cu vigoare mijlocie si mare, cu desime de 10000-25000 butuci/ha.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Plante horticole". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: plante horticoleplantatii viticoleplantatie
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan