Producerea de plante libere de viroze

Incarcat la data: 14 Octombrie 2010

Autor: Marius

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 478 kb

Speciile ornamentale care majoritatea se inmultesc vegetativ sunt expuse contaminarii cu virusuri care se transmit prin nematozi si insecte. In acelasi timp, virusurile sunt propagate prin toate procedeele de inmultire vegetativa si se pot acumula in cursul ciclurilor de inmultire. Cormet (1987) a inregistrat 3 tipuri de virus la lalele, 4 la crizanteme, 2 la dalia, 6 la garoafe.

Virozele produc mari daune la multe specii de plante cultivate (floricole, legumicole, pomicole) datorita faptului ca reduc vigurozitatea plantelor, scad potentialul productiv cu 20-30 %, iar calitatea produselor este mult depreciata.
Simptomul cel mai frecvent al prezentei virusului este piticirea: internoduri scurte, diminuarea numarului de flori pe planta, inflorescente mai mici.

Cateodata simptomele apar in mod specific la flori. Astfel, virusul panasarii la lalele determina striuri sau portiuni decolorate in unele zone ale petalelor. Aceasta alternanta de portiuni colorate si decolorate a fost apreciata in sec. XV-XVII, dar instabilitatea decolorarilor nu a permis obtinerea unor varietati comerciale.

in timp ce bolile produse de bacterii si ciuperci pot fi eradicate prin tratamente chimice, pentru eliminarea virozelor la speciile inmultite vegetativ, singurele metode practice utilizate sunt cultura de meristeme si termoterapia.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Producerea de plante libere de viroze". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PLANTEINSECTEcurs agricultura
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...