Rase si varietati de ovine

Incarcat la data: 11 Mai 2010

Autor: marian cretu

Pret: 80 credite

Numar pagini: 24

Tip fisier: pdf

Marime fisier: 1885 kb

S-a format la oieria Palas-Constanta. Aceasta rasa a avut la baza un nucleu de oi aduse din Campia de vest, care era foarte heterogen sub aspectul structurii de rasa si a productiei. Merinosul de Palas s-a format in trei etape:

- in prima etapa s-a aplicat selectia individuala dupa tipul de conformatie si productie la care s-a adaugat o imbunatatire a nivelului de alimentatie; - in a doua etapa au fost efectuate incrucisari cu berbeci din rasele Merinos Rombouillet, Merinos semiprecoce si Merinos precoce, care au avut ca efect ameliorarea conformatiei, cresterea precocitatii si a masei corporale; - in a treia etapa s-a urmarit procesul de perfectionare a tipului initial.

Ulterior s-au folosit la incrucisarea berbeci din rasa Merinos de Stavropol, pentru ameliorarea lungimii suvitei, a gradului de extindere si a randamentului la spalare a lanii, cat si a productiei cantitative de lana. in scopul imbunatatirii in continuare a insusirilor lanii (lungimii, omogeneitatii, matasozitatii) s-au efectuat din anul 1971 incrucisari de infuzie cu Merinosul australian. Merinosul de Palas, in rasa curata, se creste in Dobrogea iar ca ameliorator al altor rase, s-a extins in Campia romana si in cateva unitati din Campia de vest. Ovinele din aceasta rasa se caracterizeaza printr-o conformatie armonioasa, cu un format corporal mezomorf si un aspect de animal masiv. Tipul morfo-productiv este mixt, de lana fina-carne. Dezvoltarea corporala este buna. Capul este de marime mijlocie cu profilul drept sau usor convex, mai accentuat la berbeci. Oile, in majoritatea cazurilor sunt ciute, iar berbecii au coarne puternice, spiralate, cu varful inafara. Gatul este potrivit de lung, mai scurt si mai gros la berbeci, bine atasat de trunchi si prezinta o salba cu 1-3 cravate de marime mijlocie. Talia este in medie de 70 cm. Linia spinarii este dreapta, crupa lunga si aproape orizontala. Pieptul este relativ larg si adanc, coastele sunt lungi si bine arcuite. Ugerul este voluminos. Pielea de pe corp prezinta, la multe oi pliuri mici, vizibile dupa tundere. Membrele sunt potrivit de lungi, cu osatura puternica si aplomburi in general corecte.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Rase si varietati de ovine". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSVETERINARAAgriculturaOVINERASE
Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...