Aspecte generale privind sistemul fiscal in Romania

Incarcat la data: 11 Mai 2010

Autor: marian

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17 kb

Intr-o prima abordare, sistemul fiscal este vazut ca totalitatea impozitelor dintr-un stat. Astfel, sistemul fiscal este definit ca reprezentand “totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoanele fizice si juridice, care alimenteaza bugetele publice” . Alti autori considera sistemul fiscal ca reprezentand “totalitatea impozitelor instituite intr-un stat, care-i procura acestuia o parte covarsitoare din veniturile bugetare, fiecare impozit avand o contributie specifica si un anumit rol regulator in economie”. Sistemul fiscal poate fi definit ca un ansamblu de concepte, principii, metode referitoare la proiectarea, legiferarea si perceperea impozitelor si taxelor gestionate de stat prin intregul aparat fiscal.

Sistemul fiscal cuprinde urmatoarele 3 componente:
- totalitatea impozitelor, taxelor si a altor venituri fiscale pe care statul, prin organele sale specializate, le percepe in baza unor reglementari legislative de natura fiscala;
- mecanismul fiscal, care cuprinde metodele, tehnicile si instrumentele fiscale cu ajutorul carora se asigura dimensionarea, asezarea si perceperea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat (BGC);
- aparatul fiscal, care reuneste si pune in miscare celelalte doua componente.

    Functiile sistemului fiscal sunt:
a)functia de mobilizare a resurselor bugetare la dispozitia statului, necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.
b)functia economica stimulativa, in scopul dezvoltarii activitatilor economice, sporirii veniturilor, crearii de noi locuri de munca, etc. Prin intermediul facilitatilor fiscale acordate.
c)functia sociala, prin care se urmareste asigurarea protectiei sociale pentru unele categorii de persoane sau stimularea agentilor economici ce utilizeaza forta de munca cu randament redus.
d)functia de control asupra economiei exercitata de catre Ministerul Finantelor (prin intermediul ANAF), compartimentele autoritatilor administratiei publice locale, etc.

Sistemul fiscal are urmatoarele trasaturi:
universalitatea sistemului fiscal, presupune includerea in sfera de cuprindere a impunerii atuturor persoanelor ce realizeaza venituri de acelasi fel, dar si a intregii materii impozabile.
unitatea impunerii, presupune ca asezarea sarcinilor fiscale sa se faca dupa criterii unitare pentru toti contribuabilii.
echitatea fiscala, presupune ca asezarea impozitelor si taxelor sa se faca fara niciun fel de discriminare.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Aspecte generale privind sistemul fiscal in Romania". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FISCALITATEpolitica fiscal-bugetara
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...