Curs Indicatorii macroeconomici

Incarcat la data: 18 Martie 2010

Autor: florea andreea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

Pe baza informatiilor oferite de contabilitatea nationala, se calculeaza, in principal, urmatorii indicatori sintetici ce reflecta rezultatele macroeconomice. Produsul global brut (PGB) - ce exprima valoarea totala a bunurilor materiale si serviciilor obtinute intr o anumita perioada, de regula, un an. Se calculeaza   ca suma a productiei brute de bunuri materiale si servicii realizate de toate sectoarele nationale, cu sau fara caracter de marfa, intr o perioada de timp (de regula un an).
     
unde: PGB - produsul global brut
PGi - produsul global realizat in fiecare sector de activitate
PFi - produsul final realizat in fiecare sector de activitate
Ci - consumul intermediar din fiecare sector de activitate
i = numarul de sectoare economice.

PGB cuprinde o serie de inregistrari repetate, incluzandu se si valoarea bunurilor materiale si serviciilor primite de la alti producatori si folosite pentru producerea de noi bunuri economice (consumul intermediar   respectiv materii prime, materiale, energie, semifabricate etc.).

Produsul intern brut (PIB)   exprima valoarea adaugata bruta de piata a bunurilor economice finale produse in interiorul unei tari intr o anumita perioada, de regula, un an, de catre agentii economici autohtoni si straini. Baza de calcul a acestui indicator o constituie valoarea adaugata bruta a bunurilor economice finale create de agentii economici interni sau cheltuielile efectuate in economie pentru bunuri finale. Atributul de brut provine de la faptul ca se cuprind si alocatiile pentru consumul de capital fix (amortizarea). Sunt avute in vedere numai produsele si serviciile finale, adica ajunse, in cadrul acelei perioade, in ultimul stadiu al circuitului economic. Prin urmare, el se determina pornind de la PGB din care se scade consumul intermediar:
      
unde: PIB - produsul intern brut; Ci - consumul intermediar.
PIB este evaluat la preturile pietei.
Bunurile materiale si serviciile finale cuprinse in acest indicator sunt destinate consumului personal, consumului public, formarii brute a capitalului (inlocuirea si cresterea capitalului fix si variatia stocurilor) si exportului net:
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Indicatorii macroeconomici". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSANALIZAECONOMIEindicatori programe
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...