Caile excretoare urinare

Incarcat la data: 17 Iulie 2010

Autor: Grecu Andreea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 198 kb

Caliciile mici sunt cai excretoare intrarenale, cu structura musculo-membranoasa, situate in pelvisul renal. Caliciile mici au o lungime de 10mm si un calibru de 6-8mm. Acestea prezinta doua extremitati :- laterala, care se insera pe papila renala ( in general numarul caliciilor mici corespunde cu cel al papilelor renale); - mediala care prin unire cu alte calicii mici formeaza caliciile mari.


II. Caliciile mari


Caliciile mari au si acestea structura musculo-membranoasa, sunt de obicei in numar de trei, situate in pelvisul renal, si prezinta doua extremitati- laterala, provenita din unirea caliciilor mici;- mediala, care se continua cu pelvisul renal. Caliciile mari sunt : superior, mijlociu si inferior.III. Pelvisul renal (bazinetul)


Este un organ musculo-membranos, atat intra- cat si extrarenal, cu forma de palnie turtita antero-posterior.Se proiecteaza la nivelul procesului costiform al vertebrei L1.


Din punct de vedere al configuratiei prezinta:


- o baza, la formarea sa prin unirea caliciilor mici;


- un varf, care se continua cu ureterul;


- doua fete, anterioara si posterioara;


- doua margini, superioara si inferioara.


Raporturi -intrarenal - este elementul cel mai posterior al pediculului renal, avand anterior arterele si apoi venele.Uneori posterior se poate situa o artera retropielica. Datorita pozitiei sale , abordul chirurgical in pielotomie se face prin posterior.


Extrarenal – anterior-dreapta, portiunea descendenta a duodenului si vena cava inferioara/stanga, corpul pancresului;


- posterior- muschiul psoas.


IV.Ureterul


Ureterul este un conduct urinar lung, intins de la pelvisul renal pana la vezica urinara. Cele doua uretere conduc urina din rinichi in vezica urinara. Ureterele strabat cavitatea abdominala si pe cea pelviana, paralel cu marginea laterala a muschilor psoasi, fiind situate retroperitoneal. Ureterul este un organ tubular, lung de 25 – 30 cm la adult si de 5 – 7 cm la nou- nascut.Diametrul este de 3-6mm. Cand este gol, ureterul este turtit dinainte inapoi si aproape uniform calibrat. Traiectul ureterului nu este rectiliniu. in general el coboara oblic in jos si medial.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Caile excretoare urinare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: URINAREcurs medicinaAsistenta medicala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan