Glutamatul

Incarcat la data: 08 Februarie 2010

Autor: necunoscut

Pret: 50 credite

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 10 kb

Este un transmitator excitator major de la nivelul creierului. Aproape toate celulele cerebrale au receptori care ii raspund. Exista patru tipuri de receptori pentru glutamat; ei raspund si controleaza canalele cationice cu conductanta mare, care sunt permeabile la Ca2+, Na+ si K-. In cazul depolarizarii cu 20-30?V, din aceste canale ies ioni de Mg2+ si alti ioni, permitind intrarea in celula a Na+ si Ca2+. Aceste canale functioneaza eficient numai in prezenta glicinei. Cind concentratia de glicina este redusa, abilitatea glutamatului de a deschide canalele respective este redusa. Majoritatea neuronilor care secreta glutamat se gasesc la nivelul cortexului cerebral si in hipocamp.

 

Cantitatea excesiva de glutamat este toxica pentru neuroni, prin influxul mare de Ca2+ intracelular. Neurotoxicitatea glutamatului se realizeaza in doua faze, sub influenta acumularii sale la nivel extracelular. Hipoxia, hipoglicemia, ischemia (lipsa aportului de singe), convulsiile prelungite si traumatismele cerebrale determina cresterea glutamatului extra-neuronal. Aceste situatii provoaca intr-o prima faza umflarea si distensia neuronilor, insotite de cresterea influxului de Na+, urmata in a doua faza de intrarea si acumularea excesiva de Ca2+. Alterarile membranare si mitocondriale produse de acumularea de Na+ si Ca2+ provoaca fenomene de depolarizare prelungita si dereglari metabolice multiple intracelulare, ca urmare a activitatii enzimelor dependente de Ca2+, de tipul fosfolipazei A. Excesul de radicali liberi si de derivati ai acidului arahidonic rezultati produce o excito-toxicitate care este ireversibila la nivelul principalelor ultrastructuri neuronale.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Glutamatul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURScurs medicina
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan