Introducere in asistenta sociala

Incarcat la data: 11 Februarie 2010

Autor: licente_2010

Pret: 100 credite

Numar pagini: 85

Tip fisier: zip

Marime fisier: 150 kb

2 (1 review)

Asistenta sociala are ca aspiratie realizarea unei societati nu numai prospere, dar si inalt incluzive pentru toti cetatenii ei, aceasta referindu-se si la cei care, din motive subiective sau obiective, se afla in pozitii sociale marginale. Intr-o societate moderna, democratica, asistenta sociala este o necesitate a intregii societati, dar si un drept cetatenesc.

Astazi, in Romania, ea este pe cale de a dobandi teren. Pentru toti cetatenii Romaniei, dar in principal pentru cei implicati in organizarea, planificarea si practica protectiei sociale este foarte important sa se clarifice: pentru ca un stat sa fie intr-adevar democratic, munca de asistenta sociala – bazata pe o legislatie si o retea de servicii specifice si desfasurata in conformitate cu criterii profesionale certe – este in aceeasi masura o conditie esentiala a democratiei ca si economia de piata libera sau sistemul alegerilor parlamentare. Aceasta deoarece, in lipsa unui ajutor adecvat, cei care nu rezista la competitia specifica economiei de piata si care pot ajunge atat de numerosi incat sa cuprinda paturi largi de populatie, la un moment dat, prin miscari sociale, ar putea dezechilibra un sistem social lipsit de mecanismele reechilibratoare ale asistentei sociale. Menirea asistentei sociale este de a asigura accesul acelor persoane care nu se pot adapta prin forte proprii la societatea in care traiesc, cei care nu se pot bucura de drepturile elementare si fundamentale: cel de a beneficia de alimentatie corespunzatoare, de un adapost decent, de servicii de ingrijire a sanatatii, igiena, educatie, de o sursa stabila de venit si de posibilitati de autorealizare.

Ansamblul masurilor legislative si administrative, al serviciilor prin care se reglementeaza modalitatile de sprijin oferite cetatenilor cu resurse insuficiente constituie in mod traditional protectia sociala. Optiunile politice decise de forurile decizionale, aflate la baza ansamblului de masuri de protectie sociala dintr-o tara si care reglementeaza formele de ajutor la care au dreptul cetatenii ei (pensii, ajutoare sociale in caz de somaj, pentru familii numeroase, in caz de deces al unui parinte, pentru persoanele cu handicap, cele ocazionale, alocatiile pentru copii etc.) constituie politicile sociale.

Procesul propriu-zis prin care cetatenii beneficiaza de masurile de protectie sociala si de ajutor profesionist in vederea satisfacerii trebuintelor lor si a unei bune integrari in societate, constituie asistenta sociala. Altfel spus, ansamblul activitatilor profesionale prin care persoanele pot beneficia de procesul de asistare in vederea rezolvarii sau ameliorarii situatiei lor este procesul de asistenta sociala.

In acesti ani "de tranzitie", specifici tuturor tarilor Europei rasaritene, aria problemelor sociale s-a amplificat. Daca nu vrem sa traim intr-o societate sfasiata de tulburari sociale ale caror cauze sunt legate de probleme ca, de exemplu, saracia, delicventa, intoleranta, alcoolismul, abuzul de droguri, disperarea, chiar tragedia personala a somerilor care sunt lipsiti de posibilitatea de a-si dovedi puterea de munca, a familiilor care eventual sunt in curs de dezorganizare, a copiilor care cresc pe strazi sau sunt abandonati in case de copii, a batranilor fara suport, ajunsi cersetori ai milei publice, atunci pe planul socialului trebuie sa se faca simtita asistenta sociala. Se cere sa se dezvolte o politica sociala atenta la problematica umana, principiala si bine reglementata legal, iar institutiile sociale menite sa raspunda nevoilor umane vor trebui sa fie sensibile si responsabile in abordarea problemelor sociale, in satisfacerea nevoilor clientilor lor. Practicienii din acest domeniu urmeaza sa inteleaga ca functia lor e justificata doar daca vine in sprijinul celor asistati, daca serveste bunastarea beneficiarilor.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Introducere in asistenta sociala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSINTRODUCEREAsistenta Socialapsiho-sociologie