Metodologia de lucru cu varstnicii

Incarcat la data: 20 Noiembrie 2012

Autor: Vaida Alexandra

Pret: Gratuit

Numar pagini: 251

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2261 kb

Teoriile evidentiate in literatura de specialitate din domeniul gerontologiei sunt rezultate ale unor studii cu privire la modificarile care se produc o data cu pensionarea.

Aceste schimbari sunt sesizate la nivelul rolurilor, al activitatii, continuitatii sau discontinuitatii activitatii, al interactiunii cu ceilalti sau al separarii de ei, al gruparii in functie de caracteristici specifice cohortei, al efectelor pe care stratificarea si economia sociala le produc, la nivelul mediului de viata (Hooyman si Kiyak, 1996, 66-89).

Teoriile mentionate pot ajuta asistentii sociali sa inteleaga contextele in care traiesc si se manifesta persoanelor varstnice, sa identifice posibile motive si explicatii pentru modul in care indivizii se adapteaza la trecerea anilor (Miftode, 2004, pp.173-197).

Adesea, fiecare rol este asociat cu o varsta anume sau cu un anumit stadiu al vietii. Premisa de la care se porneste este aceea ca varsta afecteaza nu doar expectantele de rol, ci si maniera in care ceilalti asteapta ca altii sa exercite aceste roluri (Hooyman si Kiyak, 1996, p.67). Acceptarea schimbarilor tipice de rol, in perioada varstei a treia, este data de masura in care fiecare se adapteaza la procesul de imbatranire.

Normele varstei sunt presupozitii cu privire la capacitatile si limitele unui individ intr-un anumit stadiu al dezvoltarii sale. Normele pot fi exprimate formal, prin politici sociale si legi (ex.: stabilirea varstei de pensionare si a posibilitatii de a continua activitatea economica dupa aceasta etapa), dar pot opera si la nivel informal (prin optiuni ale fiecarui individ, atunci cand are de luat o decizie cu privire la angajarea unei persoane dintre candidati mai tineri si adulti de peste 50 de ani).

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metodologia de lucru cu varstnicii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CursuriVARSTNICIcursuri psihologie
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...