Antropologie

Incarcat la data: 20 Ianuarie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: Gratuit

1.    Introducere in studiul antropologic
Clarificari terminologice: arheologie, antropologie fizica, antropologie biologica, antropologie lingvistica, antropologie sociala si antropologie culturala. Etnografia ca munca de teren si scriitura. Etnologia, etnografia si studiile de folclor. Definitii ale antropologiei: calatorie in vremuri si locuri exotice, si inapoi (David Kessing); observarea alteritatii in vecinatatatea noastra imediata (Sherry Ortner); situarea in perspectiva nativilor - scopul ei este sa ne elibereze din obisnuinta (Clifford Geertz); este cea mai stiintifica disciplina in contextul studiilor umanistice si cea mai umanista intre stiinte (Eric Wolf). 

 


2.    Principiile gandirii antropologice socio-culturale
Radacinile antropologiei socio-culturale moderne. Gandirea despre alteritate, si despre diversitatea si similitudinile vietii socio-umane privita in diferite contexte social-istorice. Universalism si particularism. Critica etnocentrismului, eurocentrismului si rasismului. Relativismul cultural moral si relativismul cultural metodologic. Holismul. Munca de teren: observatia participativa. Punctul de vedere al nativului. Abordarea comparativa.
 


3.    Antropologia culturala in contextul stiintelor socio-umane
Constituirea, profesionalizarea si specializarea stiintelor sociale in secolul al 19-lea (E. Wolf si M. Foucault). Colonialismul - contextul politic al formarii  antropologiei sociale si culturale. Antropologia si sociologia. Antropologia, economia politica si stiintele politice. Antropologia si psihologia. Antropologia si studiile de folclor. Constituirea antropologiei moderne ca stiinta sociala empirica in secolul al 20-lea: antecedente (Herodot, Strabo, David Hume, Immanuel Kant, evolutionismul secolului al 19-lea).
 
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Antropologie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PRINCIPIILEAntropologiestudiu
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...