Avantajele si limitele sistemelor expert

Incarcat la data: 27 Februarie 2010

Autor: id mess:diploma2you

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 46 kb

Sistemele expert sunt un instrument al managementului executiv in controlul operatiilor si organizarii, avand ca impact majorarea profitului obtinut nu atat prin reducerea cheltuielilor, cat mai ales prin elaborarea celor mai eficiente decizii. Waterman este primul cercetator care prezinta avantajele sistemelor expert, aratand ca ele sunt numeroase si variaza in functie de tipul fiecarui sistem precum si in functie de domeniile in care se utilizeaza (Waterman, 1986).

A. Avantajele sistemelor expert sunt:
o    depozitarea expertizei;
este posibila prin acumularea structurala a cunoasterii in componenta numita baza de cunostinte.
-    Aceasta cunoastere este capabila sa inlocuiasca expertul uman intr-o activitate programata, lucru foarte important daca ne imaginam ca SE nu oboseste, nu se imbolnaveste, poate functiona tot timpul si ramane indiferent la preavizele de greva.
-    Totusi, fara reimprospatarea sa periodica, cunoasterea SE risca sa devina o relicva.
o    automatizarea si imbunatatirea deciziilor;
-    Exista aprecieri conform carora 80% din munca unui expert uman se poate automatiza. Este vorba de operatii simple, repetitive, procedurale, in care sistemul se comporta ca un calculator oarecare, dar si de operatiile mai complexe, mari consumatoare de timp si energie, specifice rationamentelor deductive, inductive sau mixte, pe care SE le realizeaza usor, rapid si eficace.
o    difuzarea expertizei si normalizarea deciziilor;
-    Daca anumite SE sunt destinate utilizarii de catre expertii insisi, alte SE sunt menite difuzarii cunostintelor si descentralizarii raspunderii. Acestea permit folosirea unui personal mai putin calificat pentru efectuarea unor sarcini la nivelul performantei expertului. Este astfel permis intreprinderii sa functioneze eficient, chiar cu un personal mai putin calificat, tocmai datorita partajarii cunoasterii.
-    De exemplu, SE instalat intr-o centrala bancara isi poate difuza expertiza pentru solutionarea unor probleme care intervin la ghiseele de lucru cu publicul unde, in general, personalul este mai putin calificat.
o    invatarea si formarea continua a utilizatorilor;
-    Are in vedere faptul ca SE este oricand un excelent pedagog pentru toate tipurile de utilizatori, nu numai in domeniul expertizei in cauza, ci si prin maniera naturala prin care explica rationamentele. Chiar expertul are in sistem un sprijin si poate profita copios de elaborarea SE.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Avantajele si limitele sistemelor expert". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSAUTOMATICALIMITEexpert achizitii publiceAvantajele
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...