Sisteme automate: automatizari

Incarcat la data: 28 Aprilie 2010

Autor: marian

Pret: 80 credite

Numar pagini: 78

Tip fisier: zip

Marime fisier: 330 kb

Ramura stiintei care se ocupa cu studiul metodelor si mijloacelor prin intermediul carora se asigura conducerea proceselor tehnice, fara interventia directa a operatorului uman, poarta denumirea de AUTOMATICA. Implementarea practica a acestor principii, metode si mijloace de automatizare poarta denumirea de AUTOMATIZARE.

Conceptul general de SISTEM se utilizeaza foarte frecvent in diverse domenii ale stiintei si tehnicii, in economie, in natura si in societate. Asa sunt conceptul de sistem social, sistem economic, sistem de ecuatii, sistem fizic, sistem dinamic, sistem informational, sistem de conducere, sistem automat, etc.

In automatica, SISTEMUL AUTOMAT este format din:
- obiectul sau procesul automatizat;
- instalatia (echipamentul) de automatizare
Ansamblul de obiecte materiale care asigura controlul desfasurarii proceselor tehnice sau altor categorii de procese, fara interventia operatorului uman, se numeste ECHIPAMENT DE AUTOMATIZARE.
Un sistem poate fi privit ca un model al unui obiect, realizat prin metode sistemice, in scopul studierii in raport cu variabila independenta timpul.
METODELE de studiu utilizate in automatica, conform [23], [30], si [31] sunt
urmatoarele:
-    metoda renuntarii;
-    metoda experimentala;
-    metoda analitica;
-    metoda sistemica

a) METODA RENUNtaRII, conform careia se renunta partial si temporar la cunoastere in scopul desavarsirii cunoasterii. Se bazeaza pe conceptul de “cutie neagra” (black box), cu una sau mai multe intrari xi care se modifica in timp si se obtine o iesire xe sau mai multe, care se modifica in timp (fig. 1.1).
  Sistem monovariabil               Sistem multivariabil
Fig. 1.1. Conceptul de cutie neagra conform metodei renuntarii.
Functia f stabileste o legatura intre marimea de intrare si marimea de iesire, xe(t)=f[xi(t)] si poate fi o functie logica, algebrica, diferentiala sau complexa.
Daca, spre exemplu, se considera un automobil (fig. 1.2) ca o cutie neagra, atunci drept marimi de intrare si de iesire putem avea...

Fig. 1.2. Automobilul conform metodei renuntarii.

Metoda renuntarii se aplica nu numai la definirea cutiei negre, ci si la definirea semnalelor de intrare xi si a semnalelor de iesire xe (fig. 1.3).
Prin esantionare se pierde informatia continuta in semnal intre momentele esantionarii, deci se renunta in mod intentionat la o parte din informatie, dar se creaza astfel posibilitatea prelucrarii numerice a semnalului prin conversia analog-numerica a esantioanelor extrase.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sisteme automate: automatizari". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSAUTOMATICAAUTOMATIZARIautomate de comanda
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan