Curs Lemnul in constructii

Incarcat la data: 16 Martie 2013

Autor: Corina Perevoznik

Pret: Gratuit

Numar pagini: 92

Tip fisier: zip

Marime fisier: 958 kb

Avantajele constructiilor de lemn

1. Densitatea aparenta redusa fata de rezistenta relativ mare.
Comparativ cu densitatea celorlalte materiale principale de constructie (zidarie, beton armat, otel, etc.) se poate constata ca lemnul este de 3,5 … 16 ori mai usor iar raportul dintre rezistenta si densitate are valoarea comparabila pentru lemn si otel, atat la compresiune cat si la intindere.

2. Greutatea redusa a lemnului face ca toate constructiile realizate din acest material sa prezinte o comportare favorabila la actiunea seismica, sa poata fi amplasate cu mai multa usurinta pe terenuri dificile de fundare si sa necesite consumuri mai reduse de materiale in structurile de fundatii.

3. Prelucrarea si fasonarea usoara a lemnului atat in uzina cat si pe santier, datorita rezistentelor reduse la prelucrare, cu posibilitatea executarii constructiilor in orice anotimp, fara ca sa necesite masuri speciale de executie. Viteza de executie este mare, prin eliminarea lucrarilor umede specifice constructiilor din beton armat sau zidarie, iar darea in exploatare a constructiilor de lemn este posibila imediat dupa terminarea lucrarilor.

4. Existenta mai multor sisteme de asamblare, cu posibilitatea demontarii si a refacerii partiale sau totale a elementelor si constructiilor.

5. Posibilitatea realizarii unor forme si gabarite deosebite care sunt dificil sau chiar imposibil de realizat cu alte materiale de constructie. Exista constructii din lemn sub forma de arce sau cupole cu deschideri ce ating 100 m.

6. Proprietatile termice sunt favorabile pentru constructii.
In comparatie cu otelul, betonul si chiar caramida, lemnul are :
- coeficientul de conductibilitate termica ( λ ) mult mai redus, ceea ce justifica folosirea lui ca material pentru izolatie termica cu buna eficacitate. Lemnul opune o rezistenta termica, la trecerea unui flux de caldura prin el, de 300 – 400 ori mai mare decat otelul si de 7 – 10 ori mai mare decat betonul.
- coeficientul de dilatare termica liniara in lungul fibrelor ( α ) redus face sa nu fie necesare rosturi de dilatatie termica la constructiile din lemn si sa prezinte o comportare buna din punct de vedere a rezistentei la foc. Pentru lemnul de rasinoase, de exemplu, coeficientul α este de 4·10-6…5·10-6, adica aproximativ de 2-3 ori mai mic decat coeficientul de dilatare termica a otelului si al betonului armat.

7. Durabilitatea mare a constructiilor din lemn, aflate intr-un regim optim de exploatare, din punct de vedere a conditiilor mediului ambiant
Cheltuielile de intretinere sunt cele de tip curent cu exceptia finisajului exterior care necesita intretinere periodica (vopsea la 7…8 ani).
Interventiile asupra elementelor de lemn, pentru consolidare sau refacere, se fac usor si la fata locului.

8. Comportarea relativ buna din punct de vedere a rezistentei la foc.
Lemnul, desi este un material combustibil, se comporta bine din punct de vedere a rezistentei structurale la foc deoarece elementele masive se consuma relativ lent, cu o viteza de 0,5 … 0,7 mm / minut, ceea ce presupune o scadere a sectiunii transversale de 1 cm pe fiecare fata intr-un sfert de ora timp in care temperatura incendiului poate sa ajunga la 700 – 800oC. Pe de alta parte, rezistenta si rigiditatea lemnului in interiorul sectiunii carbonizate raman practic neschimbate.

9. Posibilitatea refolosirii lemnului, dupa o perioada de utilizare, la realizarea altor elemente de constructii si utilizarea lui pentru productia de energie face ca deseurile sa fie reduse.

10. Caracteristicile arhitecturale deosebite si senzatia de caldura pe care o da lemnul facand sa fie folosit nu numai ca si material structural dar si ca material de finisaj sau aparent, cu efecte estetice deosebite.

11. Posibilitatea asocierii lemnului cu otelul sau cu betonul si formarea unor structuri mixte eficiente.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Lemnul in constructii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: suporturi de curslemnul in constructiicursuri lemn
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...